Да се омъжиш за принц – мечта или кошмар?

Снимка: BI

Да се омъжиш за принц – мечта или кошмар?

Снимка: BI
Сподели

Всяко малко момиченце си мечтае да стане принцеса. Замъци, красиви рокли, прислуга, принц на бял кон и обожанието на народа –  това е представата ни за живота на принцесите.

От филмчетата на „Дисни“ обаче, до реалността има огромна разлика.

Имало едно време момичета по целия свят, които грабвали любимите си диадеми и се втурвали от леглото, за да видят как се развива една велика любовна история. Един красив принц изтръгва красива девойка от нелекия ѝ живот и решава, че тя е достойна да стане негова съпруга. Нейното щастливо съществуване започва.

Това не е просто приказка. За милиони хора това сякаш е реалността за принцеса Даяна, Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. Те изживяваха мечтата, която толкова много хора са имали – да се омъжат за принц. Но както разкрива неотдавнашната полемика около Кейт, за британската принцеса няма „заживели щастливо до края на дните си“.

 

Снимка: Getty Images
Приказката оживява

Въпросите за това защо британската монархия все още съществува се увеличават с всяка изминала година. Но Даяна, Кейт и Меган – блестящи съвременни принцеси – помогнаха на кралските особи да запазят своята актуалност.

Когато красивият принц се жени за „обикновено“ момиче, фантазията за кралска сватба се превръща в реалност.

„Хората обичат идеята за приказка, която става реалност“,

казва кралският коментатор Кристен Майнцер. „Те обичат тази идея едно момиче просто да бъде изтръгнато от неизвестността и да бъде избрано от някой, който би могъл да получи най-доброто. Той е можел да се среща с когото си поиска, да се ожени за когото си поиска, но е избрал нея.“

Като прави приказката реална, кралското семейство изглежда много по-достъпно – а британските таблоиди са повече от щастливи да помогнат.

Така например в статия на Daily Mail от 2006 г. Кейт, чиито родители са мултимилионери, когато започва да се среща с Уилям, е възхвалявана като „момиче на миньор“ с „мръсно семейно минало“ заради професията на нейния пра-пра-пра-прадядо. И макар че таблоидите в крайна сметка се обърнаха срещу Меган, първоначално я възхваляваха за това, че затваря вратата на колата си или държи чадър „над принц Хари, защото тя е просто обикновена жена“.

И трите принцеси допринасят за популярността на монархията.

Сватбата на Даяна и Чарлз е гледана от 750 милиона души по целия свят. След като каза „да“ на Кейт, Уилям беше похвален от бившия британски министър-председател сър Джон Мейджър, който заяви, че обществеността го вижда „като много човечна личност“. Когато Хари предложи на Меган, изданията твърдяха, че техният съюз ще „вдъхне нов живот на една древна институция“.

Снимка: Getty Images

Но за разлика от приказките, техните истории не свършват след мечтаната сватба.

„Има красота, празничност, радост, щастие“, казва Мария Татар, професор по фолклор и приказки в Харвард, пред BI. „И след това бум – връщате се в „Имало едно време“ и всички ужасни неща, които се случват в „Имало едно време“.

 

„Обикновените“ корени се превръщат в уязвимост

С усмихнатите си лица, изписани върху възпоменателните чаши, от принцесите се очаква да поддържат съвършенство.

Те са възхвалявани от таблоидите, когато отговарят на архетипа на „перфектната съпруга“

като например Даяна и Кейт, които излизат само ден след раждането – и наказвани, когато се противопоставят на него. Всеки път, когато някоя принцеса наруши „кралския протокол“, това се смята за новина. От Кейт, която си лакира ноктите, до „роклята на отмъщението“ на Даяна. Дори Меган, която от четири години не е кралска особа, все още е обвинявана в „нарушаване на протокола“.

Снимка: Getty Images

Моделът за Кейт и Меган е още по-тесен, отколкото е бил за Даяна, тъй като медиите очакват от тях да се равняват на любимата „народна принцеса“. Безброй статии хвалят двете жени, когато носят бижутата на Даяна или отразяват моменти от нейния живот. В книгата си от 2023 г. „Endgame“ кралският експерт Омид Скоуби пише, че

Уилям и Кейт са били инструктирани да подражават на Даяна на публични места,

когато това е възможно, а служителите са се постарали да стилизират и Кейт, и Меган в тоалети, които приличат на нейните.

Уилям и Хари наблюдават как съпругите им биват разкъсвани от таблоидите всеки път, когато се отклоняват от образа на Даяна, но тя също е основна мишена на негативната преса.

Снимка: Getty Images

Макар че принцовете бяха приветствани за това, че са се отказали от булки със синя кръв, възпитанието на Кейт и Меган също беше използвано срещу тях. Когато Кейт се превърна в постоянна тема за таблоидите, се появи и разказът, че тя винаги е искала да се омъжи за някой по-висш. Вестниците с удоволствие обсъждаха как тя и сестра ѝ Пипа са били известни като „сестрите глицинии“ и са се изкачвали по социалната стълбица толкова бързо, колкото и инвазивното растение.

Кейт Мидълтън и Пипа Мидълтън през 2007 г.; Снимка: Getty Images

В същото време публикациите на таблоидите за корените на Меган бяха белязани с расистки подтекст. В едно от заглавията на Daily Mail от 2016 г. се обявява, че тя е „(почти) направо от Комптън“, а в друг материал майка ѝ е описана като „афроамериканка с расти от бедните квартали“. Обидите продължиха да следват Меган през годините, като например когато хакер пренасочи уебсайта на фондацията ѝ към видеоклип, в който Кание Уест пее „Gold Digger“.

Майнцер посочва, че стереотипът за златотърсачката предполага, че човекът няма свободна воля. Британските таблоиди прокарват тази история за Меган и Хари, откакто те се оттеглиха от кралското семейство през януари 2020 г. – все пак това се наричаше „Мегксит“. Херцогинята се превърна в „Манипулативната Меган“, а изданията съобщиха, че е поела „пълен контрол“ над живота на Хари.

Съществува неоспорима власт, която идва с богатството на монархията,

което през 2021 г. се оценяваше на 28 млрд. долара. Но от какво трябва да се откаже една принцеса в замяна на парите и статута? Ето какво се случва, когато се влюбиш в принц…

 

Цената на това да се ожениш за принц

Животът в кралското семейство изисква деликатен баланс в подкрепа на монархията, без да се открадва вниманието от короната или престолонаследника.

В документалния сериал на Netflix от 2022 г. „Хари и Меган“ Меган разказа как е променила гардероба си и е носила приглушени тонове, за да се „слее“ и да избегне възможността да засенчи останалите членове на семейството.

В мемоарите си от 2023 г., озаглавени „Spare“, Хари пише, че Чарлз и Камила са се опитали да накарат Кейт, родена като Катрин, да промени изписването на името си, тъй като и двете им имена започват с буквата С. Той също така казва, че пресаташето на Чарлз се скарало на пиар екипа на Уилям, след като Кейт планирала да посети тенис клуб, когато Чарлз имал кралски ангажимент.

Снимка: Getty Images

Кейт не е първата принцеса, която изпитва гнева на ревността на наследника. В интервюто си за „Панорама“ през 1995 г. пред репортера на Би Би Си Мартин Башир Даяна разказва как обожанието на публиката – илюстрирано от обиколката на двойката в Австралия през 1983 г. – е вселило съперничество между тях.

„С медийното внимание дойде и много ревност“, спомня си Даяна. „Поради това възникнаха много сложни ситуации.“

Кралската обиколка на Меган и Хари в Австралия 35 години по-късно събуди същите горчиви чувства сред кралското семейство, припомня принцът в „Хари и Меган“.

„Въпросът е, че когато някой, който се жени и влиза в кралското семейство, който би трябвало да е поддържаща фигура, след това краде светлината на прожекторите или върши работата по-добре от човека, който е роден да прави това – това разстройва хората, променя баланса“, каза Хари.

Не след дълго разказите на таблоидите за Меган – някога наричана „херцогинята на успеха“ – започнаха да се обръщат.

 

Очаква се мълчание

Когато Меган започва да се среща с Хари, тя получава една от първите си заповеди от кралското семейство – девиз, който отдавна е възприет от монархията:

„Никога не се оплаквай, никога не се обяснявай“.

„Толкова дълго се борих за това жените да използват гласа си, а след това мълчах“, каза Меган пред Опра Уинфри през 2021 г.

Меган Маркъл и принц Хари в интервюто си с Опра Уинфри; Снимка: Harpo Productions

Меган се надяваше да си възвърне контрола върху собствения си образ чрез интервюто си от 2021 г. Но таблоидите все още я разкъсват безмилостно. Британският автор Едуин Хейуърд посочи, че само един таблоид е написал 16 статии за нея в рамките на 16 часа, след като е излязла новината за диагнозата рак на Кейт.

Подобна съдба сполетя и Даяна след излизането на биографията ѝ с Андрю Мортън и интервюто ѝ за BBC. Както казва британският журналист Робърт Хардман пред Vanity Fair през 1998 г., принцесата си е мислела, че споделянето на историята ѝ ще ѝ спечели благоразположението на пресата – вместо това, „това се превърна в бумеранг“.

Тъй като тя поемаше инициативата за своята история, кралските репортери като Пиърс Морган смятаха, че

Даяна „няма право да претендира за личен живот“.

Морган използва същия аргумент в честите си критики към Меган и Хари.

„Можете да погледнете Меган и да кажете, че тя е жертва на кралското семейство, на монархията и на расизма. А също така можете да кажете, че тя е човек, който е поел контрол над живота си“, казва Татар пред BI. „Но тогава това може да се преобърне в: „О, тя е манипулативна“.

 

Принцесите са създадени да се провалят
Снимка: Getty Images

Ако съвършената принцеса трябва да бъде видяна, а не чута, нейното изчезване може да обърка цялата система. Това показаха споровете около оттеглянето на Кейт от публичното пространство през януари.

Спекулациите достигнаха връхната си точка, когато Кейт и Уилям публикуваха дигитално променена снимка на принцесата с децата ѝ в нейно отсъствие.

Единствено Кейт пое вината за редактирането на снимката,

въпреки че първоначално тя беше приписана на Уилям, което я принуди да се справи сама с негативната преса. А когато обяви диагнозата си рак през следващата седмица, Кейт отново беше сама – сподели новината сама на пейка в парка.

„Това породи спомени за това как се отнасяха към Даяна, казва Майнцер пред BI. „Изглеждаше, че това е още един момент от рода на: „Е, тя трябва да даде поредното обяснение за себе си“.

Снимка: Buckingham Palace

Някои потребители на социалните мрежи отбелязаха, че за първи път са чули гласа на Кейт. „Перфектната принцеса“, която никога не е крадяла светлината на прожекторите, изведнъж е попадала под тях, за да отговаря за лошата реклама на монархията. Голямата ирония на това, че кралското семейство превръща Кейт в изкупителна жертва, е, че тя е сред най-големите им богатства, както и Даяна и Меган. От години популярността на Уилям се върти около отношенията му с Кейт – от сватбата до децата им. И преди да стане съпруг на Кейт,

обществеността се влюби в Уилям, защото той беше син на Даяна.

Най-често принцесите, които се омъжват за кралското семейство, печелят лоялността и любовта на публиката, а не родените в монархията. И все пак кралските особи сякаш никога не научават урока си, повтаряйки цикъла на обвиненията, който отчасти накара Даяна и Меган да напуснат изцяло монархията.

Дори и да се опитват да избягат, те не спират да бъдат принцеси. Титлата и цялото внимание, което идва с нея, те преследват цял живот. Вероятно затова приказките завършват след „и заживели щастливо до края на дните си“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас