Палм Спрингс vs Мерилин Монро: курортът скочи на статуята й

Палм Спрингс vs Мерилин Монро: курортът скочи на статуята й

Сподели

Жители на Палм Спрингс подадоха петиция за премахване на 26-футовата статуя (бел.р. 7,92 метра) на Мерилин Монро, поставена в центъра на курорта през 2020 г. Скулптурата представя иконата на златните времена на Холивуд в една от най-емблематичните й пози. Гражданите обаче твърдят, че е сексистка, а също – че блокира трафика, пишат американските вестници, цитирани от artnews.com.

Статуята, наречена „Мерилин завинаги“, представя блондинката в позата от сцена, известна от комедията от 1955 „Проклетите 7 години“. В конкретната сцена Мерилин е с бяла ефирна рокля, чиято задна част е издухана нагоре от въздуха, идващ от подземна шахта. Така и във  филма, а сега и в Палм Спрингс, ясно се вижда бельото, покриващо задните й части. Както и самите те.

Първоначално статуята беше в Чикаго,

но беше закупена за 1 млн. долара от туристическата агенция PS Resorts през 2020 г. По-късно същата година общинският съвет единодушно гласува да я постави през Музея на изкуствата на Палм Спрингс за 3 години. Гражданите обаче внесоха иск тя да бъде махната, като на 23 февруари 2023 г. окръжният съд реално е дал зелена светлина за разглеждане на делото. Магистратите са отхвърлили искане да се прекрати процесът,подадено от ответната страна.

В жалбата си до съда от комитета, настояващ за преместване на статуята, посочват, че местните власти са нямали правото да спират движението на улицата, където в момента е сложена Мерилин. Сред недоволните са едни от видните членове на гражданската общност на Палм Спрингс като модния дизайнер Трина Търк примерно.

До самия иск пък се стигна след дълги месеци обществени брожения. Бившият шеф на Музея на изкуствата, пред който е монтирана скуптурата – Луис Грачос, коментира още при инсталирането й, че тя представя покойната звезда като обект и е сексистки натоварена. Пристигате в музея и първото нещо, което виждате, е висока 26 фута Мерилин Монро, със задните й части на показ, каза той. „Всяка година над 100 000 деца минават през музея. Какво точно послание им отправяме?“, риторично попита още Грачос.

Фотокредит: New York Post и Artnews.com

Актуално

Избрано за вас