Европейското по футбол вече завладява и „терена“ на изкуството

Снимка: DFM/Angerer

Европейското по футбол вече завладява и „терена“ на изкуството

Снимка: DFM/Angerer
Сподели

В изложба в Музея на германския футбол в Дортмунд изобразителното изкуство и „красивата игра – футбол“ образуват впечатляваща симбиоза.

Четирикратната победителка в Шампионската лига и шампион от националния отбор на Германия Йозефина Хенинг е напуснала спортния терен, за да се отдаде на изкуството. Тя разработва проекти, свързани с участниците в Европейското първенство.

Снимка: Deutsches Fußballmuseum
Музеят обединява изкуството и футбола в своеобразен приятелски мач.

Експозицията е озаглавена „В движение – изкуство и футбол“. Завладяващата изложба включва  картини от европейското изкуство на 20-ти век, както и малко известни или рядко виждани изображения, посветени на футбола. Изживяването включва 41 проектора, 45 високоговорителя, 110 прожектора  с прожекционна повърхност с площ от 1000 кв. м.

Дали, Полке, Лагерфелд и футболът

Модната звезда Карл Лагерфелд е представен в изложбата с карикатура на футболния функционер Ули Хьонес.  Тя го показва като футболист с коремче, кожени панталони и белезници.

Въпреки че художникът сюрреалист Салвадор Дали обикновено не се свързва със спорта, той също е представен в изложбата, тъй като веднъж е нарисувал своя приятел писател Жауме Миравитъл като мускулест футболист.

Снимка: Raimund Franken/imageBROKER/picture alliance

В случай на „стрелба вместо стрелба“, творба на неуловимия художник Банкси, изобразява „футболен терорист“ с висящ от рамото му Калашников, изпълняващ удар с велосипед.

Всички тези картини се прожектират в голям формат, а всяка страна, участваща в UEFA EURO 2024, е представена от поне един художник. Но защо шумотевицата от 22 играчи и една топка очарова изкуството?

„Футболът е израз на модерността през XX век.

Художниците бяха ентусиазирани от начина, по който футболът улавяше живота на хората. Футболът през ХХ век е ново постижение. Днес той е част от живота. Но тогава той е бил израз на нещо ново“, обяснява директорът на музея Мануел Нойкирхнер.

Паралелно развитие на изкуството и футбола

Изложбата показва, че изкуството и футболът са два феномена, които имат повече общи черти, отколкото си мислим. Атлетизмът на терена, движението, скоростта, драматизмът – художниците откриват широк спектър от теми във футбола. Авангардното художествено движение футуризъм в началото на XX в., както и в творчеството на художника и скулптора Умберто Бочони, харесват масовата хореография на телата в пространството.

Снимка: DFM/Angerer

Красивата игра обещава на ентусиастите емоции като на влакче в увеселителен парк, прилив на адреналин в продължение на 90 минути – или с допълнително време, когато е необходимо. Така тази изложба показва светлите и тъмните страни на футбола.

Въпреки това, както и в реалността, жените са  недостатъчно представени на тази изложба.

И в изкуството  – футболът е по-скоро мъжка игра.

Ето защо Германският музей на футбола планира да промени дизайна на постоянната изложба. Женският футбол заеме централно място. Йозефина Хенинг е оптимист за бъдещето и би искала да види повече големи мечти за женския футбол и произтичащите от тях дългосрочни перспективи.

Снимка: Carsten Kobow/Deutsches Fußballmuseum

В съкровищницата на Германския музей на футбола може да се намери изкуство от малко по-различен вид. Тук могат да се видят и оригиналните трофеи, спечелени от германския отбор през последните десетилетия – три трофея от европейски първенства и четири световни купи. Това е най-близкото място, където можете да се докоснете до заветните награди.

Актуално

Избрано за вас