„Skywalkers“ или заслужава ли си да поемем риск за живота си в името на изкуството

Снимка: Netflix

„Skywalkers“ или заслужава ли си да поемем риск за живота си в името на изкуството

Снимка: Netflix
Сподели

„Skywalkers“, спиращ дъха документален филм на Netflix с участието на Анджела Николау и Иван Бееркус, проследява, т.н. „rooftoppers“, които рискуват живота си в името на изкуството, като се изкачват на върха на най-високите сгради в света. Младата двойка показва своята любов до небето и обратно. Те се изправя един срещу друг под слънчевите лъчи на зората.

Мъжът се опитва да я вдигне, но тя се колебае.

„Не се притеснявай, държа те“,

уверява я той, докато я вдига над главата си в известната поза от филма „Мръсни танци“, пише BBC.

Този съкровен романтичен миг сега е споделен с останалия свят в новия документален филм на Netflix „Skywalkers: Love story“. Всичко се случва на върха на сграда с височина 678,9 м, на върха на шпил, който е широк едва 1,8 м. И ако Иван Бееркус изпусне Анджела Николау, тя ще падне в стоетажната пропаст под него, отнасяйки го със себе си.

Снимка: Netflix

Филмът разказва историята на тази руска двойка и е пълен със шеметни и стряскащи моменти. Николау и Бееркус са първата „двойка“ от тази поредица и вероятно сега са най-известните, особено след като твърдят, че през декември 2022 г. са влезли незаконно и са се изкачили по шпила на втората по височина сграда в света – кулата Мердека 118 в Малайзия. Те публикуват и кадри, за да го докажат това постежение.

„Колкото по-високо се изкачвах, толкова по-лесно ми беше да дишам“ – Иван Бееркус

Небесните пътешественици отчасти разказват за пътуването до този небостъргач. Те показват както визуално майсторство, така и привидно лудост в желанието си да рискуват. Катерят се по покрити със скреж кранове, висящи високо над града. Наблюдават залези и градски пейзажи от изумителни гледни точки, които

малцина други хора някога ще споделят.

В документалния филм те са отбелязани като „екстремни кинематографисти“, тъй като голяма част от заснетите с дрон кадри от изкачванията им принадлежат на тях.

Историята, режисирана съвместно от американеца Джеф Зимбалист и рускинята Мария Бухонина, започва с двойката като тийнейджъри, които откриват как са започнали да се катерят. Катеренето по покриви е субкултура от 90-те години на миналия век , а 30-годишният Иван Бееркус се включва в него през 2010 г. в Москва, където имало процъфтяваща сцена за това.

Снимка: Netflix

Анджела Николау е дъщеря на циркови артисти и учи в художествено училище. Въпреки че възходът на Instagram, а след това и на TikTok през 2010-те и 2020-те години даде на покривните артисти потенциално изгодна платформа за публикуване на видеоклипове, тя настоява, че тяхната дейност е много повече от кликове и слава в социалните медии.

Ходенето по покривите е моята форма на изкуство“, казва тя пред BBC.

„Мотивира ме фактът, че съм първата жена, която го прави, и винаги съм се интересувала да правя нещо ново в областта на изкуството. Всеки път, когато създаваме образ, го развиваме като произведение на изкуството. Аз избирам цветовете и това, което ще нося. Иван избира къде ще летят дроновете и как ще бъде заснето изображението. Всеки път, когато го правим, изпълняваме една картина във въздуха“.

„Хората често ни казват, че когато са гледали филма са излезли от него с усещането, че са по-живи от обикновено“, казва Анджела Николау.

Снимка: Netflix

Със своята комбинация от спиращи дъха образи и привлекателни млади герои, „Skywalkers: Love story“ има всички предпоставки да се превърне в хит, подобно на филма на National Geographic от 2018 г. „Свободен соло“ за опита на катерача Алекс Хонълд да покори 900-метрова отвесна скала в Националния парк Йосемити без никаква предпазна екипировка.

Още по-назад той напомня документалния филм на Джеймс Марш от 2008 г. „Човек по жицата“ за каскадата на Филип Пети от 1974 г., който изпълнява акробатични номера върху жица, опъната между кулите близнаци в Ню Йорк. И двата филма печелят „Оскар“ за най-добър документален филм и имат значителен търговски успех.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас