Финландски антидепресант: Пийте по бельо!

Финландски антидепресант: Пийте по бельо!

Сподели

 

Чували ли сте поне веднъж думичката Hygge (б.а. „хюга“)? На прима виста предизвиква асоциация с вид сушена цаца, но всъщност носи смисъла на нещо далеч по-възвишено. Тя истински антидепресант за сетивата. И скандинавския символ на уютния начин на живот, с топлина и на бавни обороти. Представяме ви един от срравнително новите и оборотни термини, с които наследниците на викингите се опитват да отглеждат бохеми по цял свят. Финландците създават Kalsarikanni, чиито английски превод е Pantsdrunk, или буквално – покана да пиете сами вкъщи по бельо.

И ако в контекста на българската действителност подобна релаксация

 

ще ви вкара автоматично в графата „битов алкохолик“

 

или „м’ани го тоя темерут, порасна му работата“, то във Финландия това е висша форма себеуважение. Pantsdrunk е толкова важна част от финландската култура, че министърът на външните работи я включи в създадения от него онлайн пътеводител за страната.

В него думата  Kalsarikannit e придружена от емоджита по бельо с чаши в ръце и описание, че това е моментът, в който си решил да пиеш сам вкъщи без никакво намерение да излизаш след това. Защото така се чувстваш най-щастлив и отпочинал.

Pantsdrunk включва още

 

гледане на много сериали, скролване из социалните мрежи,

 

хапване на сладко и солено без чувство за вина. Излежаване на дивана и блокиране на всякакви мисли и тревоги за офиса и работата. Този начин на почивка може да доведе само до един по-здравословен, зареден с енергия и преливащ от спокойствие живот.

Финландците дават пример с чувството, което много хора изпитват в неделните следобеди, знаейки, че на другия ден ги чака работа. При подобен тип емоции те силно препоръчват Pantsdrunk, защото той ги притъпява напълно и ви кара да чувствате само и единствено блажено спокойствие.
Само преди месец Финландия бе
обявена за пореден път за най-щастливата страна в света,
следвана от Дания и Исландия. Това показва класация в рамките на Световния доклад за щастието. Изследването се прави от десет години от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие и обобщава данни от близо 150 държави.

Румъния също се нарежда сред най-щастливите страни в света. Тя е на 28 позиция, докато в предишната класация е била с 18 места по-назад. Северните ни съседи са се  изпреварват държави като Испания, Италия, Хърватия и Турция. България е 85-а – с три позиции по-напред в сравнение с миналата година.

 

Фотокредит: Pexels

Актуално

Избрано за вас