Джоузеф Файнс: Уайнстийн се опита да ме тормози

FILE PHOTO: 70th Primetime Emmy Awards - Arrivals - Los Angeles, California, U.S., 17/09/2018 - Joseph Fiennes. REUTERS/Kyle Grillot/File Photo

Джоузеф Файнс: Уайнстийн се опита да ме тормози

FILE PHOTO: 70th Primetime Emmy Awards - Arrivals - Los Angeles, California, U.S., 17/09/2018 - Joseph Fiennes. REUTERS/Kyle Grillot/File Photo
Сподели

Звездата от „Влюбеният Шекспир“ и „Историята на прислужницата“, Джоузеф Файнс разказва как опозореният филмов магнат Харви Уайнстийн е заплашвал да сложи край на кариерата му в Холивуд.

В началото на кариерата си Файнс, който е по-малък брат на носителя на „Златен глобус“ и БАФТА Ралф Файнс, губи възможността да играе главни роли в редица холивудски блокбъстъри. Райнс обяснява това с осъдения вече бивш продуцент Харви Уайнстийн.

Актьорът разкри, че се е отказал от изгоден договор за пет филма с изключително успешната бивша компания на Уайнстийн – „Мирамакс“.

Много преди да избухне международният скандал, родил движението #MeToo, Файнс твърди, че Уайнстийн, който понастоящем излежава 23-годишна присъда за сексуални престъпления, го е заплашил, че ако не се съобрази с предложената сделка, няма да работи повече в Холивуд.

„Това беше тактика на тормоз, която не ми допадна“,

казва Файнс в разговор с The Observer.

„Начинът, по който той го обясни, беше шок за мен. Но изведнъж бях много настоятелен, щастлив и уверен в себе си, за да кажа: Знаеш ли какво, аз не съм длъжен на това. Оттеглям се“.

Братята Файнс / Фотокредит: GOFF INF / BESTIMAGE

Въпреки че 53-годишният Файнс се радва на силна актьорска кариера и сега му предстои участие в Националния театър в „Скъпа Англия“, пиесата на Джеймс Греъм за футболния мениджър Гарет Саутгейт, младежката му кариера не е толкова звездна, колкото се е предполагало.

Повече от две десетилетия след срещата с Уайнстийн, Файнс все още отказва да навлезе в пълни подробности.

„Тук трябва да бъда внимателен“, казва той и признава, че все още е разтревожен от случилото се.

Запитан дали по-късно Уайнстийн е осъществил заплахата да попречи активно на кариерата му, актьорът отговаря:

„Не мисля, че това ми помогна“, и добавя, че продуцентът „даде ясно да се разбере, че няма да ме подкрепи“.

Джоузеф Файнс на репетиция в ролята на Гарет Саутгейт в новата пиеса „Скъпа Англия“ в Националния театър. Фотокредит: Марк Бренър
Време е за промяна на играта! Премиерата на „Скъпа Англия“ е скоро, а ето и кратко резюме:

Страната, която даде на света футбола, оттогава насам е носител на болезнен модел на загуби. Защо англичаните не могат да спечелят в собствената си игра?

С най-лошия рекорд за наказания в света Гарет Саутгейт знае, че трябва да отвори съзнанието си и да се изправи срещу годините на болка, за да върне отбора и страната към обетованата земя.

Джоузеф Файнс играе Гарет Саутгейт в тази нова пиеса на Джеймс Греъм („Най-добрите врагове“, „Шерууд“). След нашумелите им постановки „Тами Фей“ и „Мастило“ той се събира с режисьора Рупърт Гулд („Пролетно пробуждане“, „Джуди“) за това завладяващо изследване на нацията и играта.

Четете още: 

За славата на един „Оскар“: 5 кампании, ударили през кръста конкурентите за статуетката

„Дворецът“ на Роман Полански с премиерна дата през септември в Италия

Джон Малкович – да имаш късмет, като никой друг

Актуално

Избрано за вас