„Похода за свобода“, който премахва робството с всяка крачка

Снимка: foto.shopov/alina photo

„Похода за свобода“, който премахва робството с всяка крачка

Снимка: foto.shopov/alina photo
Сподели

Веднъж в годината – в десетки страни по целия свят по едно и също време хора, облечени в черно, застанали в дълга линия, вървят в „Поход за свобода“, застъпвайки се за тези, които не могат да го направят сами. За десета поредна година „Походът за свобода“ се организира и в София. Това е мирно шествие, инициирано от фондация „А21“ срещу трафика на хора.

Снимка: foto.shopov/alina photo

Отдалеч си личи, че Мостът на влюбените е претъпкан с хора – необичайно много за събота сутрин. Приближавайки се, забелязвам, че насъбралата се тълпа не е случайна – всички носят тениски, на които пише „Поход за свобода“ или „Днес още има робство“. На табелите, които след малко почти всеки ще държи се четат надписи:

„Трафикът на хора генерира приблизително 236 милиарда щатски долара годишно“,

„Да премахнем робството навсякъде, завинаги“ и „Хора биват трафикирани в София точно сега“.

Снимка: foto.shopov/alina photo

Походът тръгва от Моста на влюбените, преминава през НДК, Витошка и Съдебната палата, за да стигне до Народния театър. Повечето хора са млади, има и семейства с деца, детски колички и дори кучета. Аз съм в края на колоната, поглеждам напред и гледката е наистина впечатляваща – не мога да видя началото, толкова хора са дошли и с действията си се застъпват за смислена кауза – борбата с трафика на хора. Зад мен вървят майка с малко момиченце, което чувам как също се впечатлява: „Има над сто души“, казва тя. „Да, ние сме тук, защото искаме всеки да е свободен“, обяснява ѝ майката.

Снимка: foto.shopov/alina photo

Интересни са реакциите на минувачите, виждайки това необичайно шествие. Много от тях се спират и зачитат в надписите, повечето с любопитство приемат подадената им брошура с допълнителна информация. Инициативата както през годините, така и този път – е подкрепена от множество известни личности.

В Похода се включиха актьорите Юлиан Костов, Валентина Каролева, Анжела Недялкова.

Шествието завърши с концерт пред Народния театър, в който, както отбелязват от фондация „А21“, всички артисти се включват безвъзмездно, за да подкрепят каузата. На сцената се качиха група „Бон-бон“, които впечатлиха с таланта и многогласието си. След тях Крисия Тодорова изпълни най-новата си песен „Нежност“, Ернесто Валенсуела погали публиката с акустичното си звучене, а накрая към него на сцената се присъединиха и дългоочакваните „Молец“. Крис Макаров и Юли Славчев не са чужди на каузата и за пореден път я подкрепят. Това не е случайно –

преди да стартират „Молец“ Крис е част от екипа именно на фондация „А21“.
Снимка: foto.shopov

„Трафикът на хора е много сериозно престъпление“, каза преди началото на концерта Моника Николова, директор на фондацията. „Но аз съм изпълнена с надежда, виждайки толкова много хора. Осъзнавам, че „Похода за свобода“ е мощно оръжие, което ни обединява с ясното послание, че трафикът на хора или съвременното робство – няма да бъде толерирано. Благодаря ви, че давате гласност на този проблем – продължавайте! Защото свободата е основно човешко право и то принадлежи на всеки един“, каза още тя.

Снимка: foto.shopov

Послание отправи и Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора: „Вие сте най-важните – младите хора, хората с позиция, които искат да помогнат“, обърна се тя към участващите в похода. „Вие утвърждавате нашата вяра, че

можем да разбием мълчаливия ужас в очите на жертвите на трафика на хора,

че заедно можем да го предотвратим“.

Програмата завърши с музикална селекция от DJ Blathoven, благотворителен базар и игри.

Снимка: foto.shopov/alina photo

Целта на „Похода за свобода“ е да повиши осведомеността за проблема с трафика на хора. Освен в София – той се случва в още градове в страната като Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и др.

Макар темата и проблемът да изглеждат необятни, смисъл във всяка крачка все пак има. И както казва съоснователката на фондация „А21“ Кристин Кейн: „Никой от нас не може да направи всичко, но всеки от нас може да направи нещо“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас