Семейството на Шумахер получи обезщетение заради AI интервю с пилота

Снимка: mirror.co.uk

Семейството на Шумахер получи обезщетение заради AI интервю с пилота

Снимка: mirror.co.uk
Сподели

Семейството на Михаел Шумахер получи обезщетение в размер на 200 000 евро от издателите на списание, което е отпечатало „интервю“ с бившия пилот от Формула 1, генерирано от изкуствен интелект (AI).

Германското издание Die Aktuelle публикува снимка на Шумахер на корицата на изданието си през месец април миналата година.

Материалът беше озаглавен Михаел Шумахер, първото интервю“, а под него се четеше надпис

„звучеше измамно реално“.

Междувременно обаче при прочитането на статията става ясно, че предполагаемите цитати са били създадени от изкуствен интелект.

55-годишният състезател не се е появявал на публични места, откакто получи тежки травми на главата при ски инцидент през декември 2013 г. Говорител на семейството потвърждава пред агенция Ройтерс решението срещу медийната група Funke, издател на списанието. Редакторът на Die Aktuelle беше уволнен два дни след публикуването на статията. Funke media се извини на семейството.

Пилотът от Фомула 1 беше поставен в изкуствена кома след ски инцидента, който претърпя. След изписването си от болницата през 2014 г. той беше върнат у дома. Оттогава семейството му пази здравословното му състояние в дълбока тайна.

Шумахер се разписва в историята на рали състезанията със седем титли (във Формула 1), припомня BBC.  Те са спечелени по време Ferrari и Benetton. Той споделя рекорда си с пилота на Mercedes Люис Хамилтън. 

Актуално

Избрано за вас