След объркване: Дик Ван Дайк не печели „Еми“ и не чупи рекорд

Снимка: Getty Images

След объркване: Дик Ван Дайк не печели „Еми“ и не чупи рекорд

Снимка: Getty Images
Сподели

Дик Ван Дайк е жива легенда и в света няма достатъчно награди, за да се отдаде подобаваща почит на иконата на големия и малкия екран. Но за съжаление, въпреки съобщенията за обратното през уикенда, Праймтайм наградата „Еми“ през 2024 г. няма да бъде една от тях.

Този уикенд Ван Дайк не спечели лично „Еми“ на наградите за творчески изкуства,

което означава, че не е счупил нито един рекорд като най-възрастния носител на „Еми“ в историята на „Праймтайм“ наградите. Объркването идва от факта, че специален филм за Ван Дайк – „Дик Ван Дайк – 98 години магия“ на CBS, спечели „Еми“. А на снимки от церемонията се вижда как Ван Дайк държи статуетка. Но тя не е негова.

Снимка: Getty Images

„Дик Ван Дайк – 98 години магия“ спечели „Еми“ за изключителен специален вариететен филм (предварително записан) на церемонията по връчване на наградите „Еми“ за творчески изкуства този уикенд. Но ето каква е техническата подробност:

Ван Дайк не е бил признат за продуцент на специалното предаване,

така че не е имал право да бъде включен в списъка на номинираните или победителите.

Това означава, че съобщенията, че Ван Дайк е счупил рекорда на Норман Лир и е станал най-възрастният носител на наградата „Еми“ на 98 години, са неточни. Рекордът все още принадлежи на Лир, който през 2020 г., когато печели „Еми“ за изключителна специална програма (на живо) за „На живо пред студийна публика“, е на 98 години (но няколко месеца по-млад от Ван Дайк).

Снимка: Emmy Awards

Ето кои са продуцентите, които наистина спечелиха за „Дик Ван Дайк – 98 години магия“: Изпълнителните продуценти Крейг Плестис, Крис Вагнер, Клара Плестис, Ашли Еденс, Дина Кац и Арлин Ван Дайк. Както и Стефани Вагнер, продуцентите Британи Чери, Ариел Кубит и Челси Гоннеринг.

И да, това означава, че съпругата на Ван Дайк – Арлийн – наистина е спечелила „Еми“ като изпълнителен продуцент. Така че,

дори и суперзвездата да не е спечелила, статуетката ще се прибере в дома им.

През годините Ван Дайк е спечелил четири награди „Еми“ за праймтайм. Последната е през 1977 г. в категорията „Изключителен комедийно-развлекателен или музикален сериал“ за „Ван Дайк и компания“ на NBC. Той печели Еми и за участието си в „Шоуто на Дик Ван Дайк“ през 1964, 1965 и 1966 г. През 1995 г. е приет в Залата на славата на Телевизионната академия.

Звездата обаче счупи рекорд по-рано тази година на наградите Daytime Emmys 2024. Тогава спечели в категорията за изключителен гост-изпълнител в драматичен сериал (за „Дни на нашия живот“), превръщайки се в най-възрастния победител в това състезание.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас