ТОП 5 идеи за боядисване на великденски яйца

Снимка: ERI MORITA/GETTY IMAGES

ТОП 5 идеи за боядисване на великденски яйца

Снимка: ERI MORITA/GETTY IMAGES
Сподели

Омръзна ли ви от подвеждащите идеи за декорация на великденски яйца, които обещават бързи и красиви резултати без никакви усилия? На нас също! Затова ви представяме пет изпитани техники за боядисването им, с които ще не само ще впечатлите близките и приятелите си, но и гарантирано ще се забавлявате.

Снимка: Личен архив
Декупаж

Декупажът е една от техниките за боядисване на яйца, която може би ще ви отнеме най-много време. Причината е, че при него се изисква високо ниво на прецизност. За да направите декупаж, първо трябва да подберете подходящи салфетки (препоръчително е да са трипластови). Внимателно изрежете желаната картинка, след което отделете пластовете. Необходим ви е най-горният от тях. Залепете го върху свареното яйце с помощта на четка за рисуване, предварително потопена в яйчен белтък. Бъдете внимателни, тъй като има опасност течността да скъса салфетката и да съсипе декорацията ви. Препоръчително е яйцата да са бели.

* Ако не сте успели да си купите бели яйца, можете да ги избелите в домашни условия. За целта сварете кафявите си яйца в равни количества оцет и вода за около 10-12 минути. Когато са готови, ги оставете под студена вода за кратко. Изчеткайте ги с гъба за съдове, докато цветът им падне.

Чорапогащник

Ако сте готови да се лишите от един от чорапогащниците си и няколко цвята от любимо растение, то тази техника е идеална за вас. Върху сварено яйце сложете желаното листо (едни от най-често използваните са индрише и цвят от теменужка). Притиснете внимателно с чорапогащника и завържете. Потопете в желания цвят боя.

Снимка: Личен архив
Свещ

В случай че желаете да се развихрите творческата си натура – използвайте свещичка върху яйцата, докато все още са топли. Нарисувайте кръстче или оставете послание за празника, след което оставете яйцето за няколко минути в бурканчето с предпочитания цвят.

  • Ако пък това не ви е достатъчно и искате да си направите декорация за празника, можете да заложите на рисуването с темперни бои.
Памук

Тази идея е за всички онези от вас, които искат на празничната им трапеза да присъства феерия от цветове. Откъснете голямо парче памук и го разстелете в ръката си. С помощта на лъжица изсипете по малко от всеки един цвят, с който разполагате. Когато е добре напоен – увийте яйцето и го оставете за няколко минути.

Снимка: Pixabay
Натурални оцветители

Имаме предложение и за хората, които предпочитат да заложат на естествените оцветители при боядисването на своите яйца за празника. Постигнете  желаните цветове с продукти, налични във всяко домакинство.

  • син – червено зеле;
  • зелен – смесете синята и жълтата боя, когато приключите с тях;
  • жълт – куркума;
  • червен – червено цвекло;
  • оранжев – обелки от лук;
  • лилав – боровинки;

Актуално

Избрано за вас