Започва карнавалът в Рио де Жанейро

Снимка: Getty Images

Започва карнавалът в Рио де Жанейро

Снимка: Getty Images
Сподели

Рио де Жанейро, оживеното сърце на Бразилия, се готви да бъде домакин на световноизвестния карнавал – спектакъл, който често е обявяван за

най-грандиозното парти на Земята.

Танцьорите са нетърпеливи и уморени след месеците на изтощителни репетиции, пише БТА, цитирайки АФП.

Всеки член на училище по самба усеща предстартова треска, каза пред АФП танцьорът Педро Гаспар. С наближаването на ежегодния карнавал Рио де Жанейро пулсира със заразителна енергия, чийто ритъм се разнася по оживените улици и отеква в сърцата на жителите му. За Педро и неговите колеги изпълнители това вълнуващо очакване е смекчено от умората, която идва от месеците на непрестанни репетиции.

Както всяка година кулминацията на празника са дефилетата на самбодрома. Митичното място разполага със 70 000 места. Зоната за паради е проектирана от бразилския архитект Оскар Нимайер и празнува своята 40-годишнина.

Самбата е музиката на чернокожите роби,

докарани насила в Бразилия от Африка, припомня АФП.

Участниците в конкурсната надпревара в Рио „защитават“ цветовете на своите училища по самба. Тазгодишното събитие обещава да бъде пиршество за зрението и слуха, като всяка школа по самба ще се стреми да задмине останалите в буря от цветове, движения и музика.

Карнавалът има политическо и социално значение – традициите на Африка се съчетават с почит към коренното население на континента. „Дефилетата на училищата по самба продължават да бъдат мястото, където Бразилия осмисля самата себе си“, каза антропологът Мауро Кордейро.

Карнавалът в Рио де Жанейро ще продължи от 9 до 17 февруари.

Актуално

Избрано за вас