Фестивалът In The Palace с награда от 15 000 лв за късометражен филм

Фестивалът In The Palace с награда от 15 000 лв за късометражен филм

Сподели

Международният фестивал за късометражно кино In The Palace продължава своята стратегия за развитие и подкрепа на късометражната индустрия. В рамките на юбилейното 20-то издание за пореден път ще бъде проведен Filmer Forge Pitch –

международен форум за представяне на късофилмови проекти пред професионалисти

Той спомага на български и чуждестранни режисьори, сценаристи и продуценти да намерят възможности за продуциране, копродуциране, финансиране и развитие на свой бъдещ късометражен филм.

“Международното жури на Filmer Forge Pitch ще избере проекта, който ние ще наградим с 15 000 лева”, споделя Цанко Василев, директор на фестивала.  „Вярваме, че т. нар. питч е задължителен елемент за всеки занимаващ се с кино. Той би трябвало да бъде част от процедурите за институционално финансиране и в България. 

До момента сме предоставили грантове на стойност повече от 60 000 лева,

които са спомогнали за създаването на едни от най-репрезентативните български филми, повечето от тях – с големи награди от международни фестивали. Финансиране на филмопроизводство само на база документи е остаряла и неработеща процедура, която трябва да се промени“, казва още Василев.

Кандидатури ще се приемат до 9 май на: [email protected]. Подробна информация за нужните материали, както и формулярът за кандидатстване, са качени на сайта на фестивала.

Международният фестивал за късометражно кино

In The Palace e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми

за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите „Оскар“. Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. In The Palace е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

 

Фотокредит: In The Palace International Short Film Festival

Актуално

Избрано за вас