Пенко Господинов и Петко Венелинов в история за алчността зад „Седемте стола“

Пенко Господинов и Петко Венелинов в история за алчността зад „Седемте стола“

Сподели

Драматичен театър-Ловеч ще представи пред софийската публика  най-новото заглавие в репертоара си –  „Седемте стола”. Мястото на срещата е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, датата е 18 април, а началният час е 19.

Спектакълът е базиран на романа на Иля Илф и Евгени Петров „Дванадесетте стола”,

екранизиран няколко пъти и превърнал се в световна класика. Драматизацията и режисурата са на Дамян Тенев, който е известен с режисьорската си работа в редица български театри.

В ролята на Иполит Воробянинов ще видите актьора Пенко Господинов. На публиката той е познат от множеството си роли в театъра, киното и телевизията, като те наброяват над 70.

От 2009 г. Господинов е преподавател по актьорство и драматичен театър в НАТФИЗ,

а седем години след това става ръководител на клас „Актьорство за драматичен театър”.

Основният му партньор на сцена е Петко Венелинов, който ще влезе в образа на Остап Бендер. В множество колоритни персонажи майсторски се превъплъщават Боряна Бабанова, Георги Грозев, Елица Костова, Павел Емилов и Явор Костов-Яша.

„Това е сатиричен роман, който коментира събития, прояви у личността, които не трябва да бъдат, осмивайки ги.

Нашата цел е да разсмеем публиката в това нелеко време

Основното в текста е стремежът към материалното. Спектакълът представя свят, препълнен с престъпници. Това е опустошение на душата.“, разказва режисьорът Дамян Тенев пред БТА.

Премиерата на „Седемте стола” се състоя в края на март тази година на сцената на Драматичен театър – Ловеч. Историята се развива около чиновникът в службата по вписванията Иполит Матвеевич Воробянинов, който научава от умиращата си баба, че

в един от столовете в хола на старата им къща в град Старгород са скрити огромно количество брилянти

Изкушен от тлъстата печалба, Иполит тръгва да търси семейното имане. Едва пристигнал в родния си град Воробянинов среща млад авантюрист на име Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей, известен като Великия комбинатор. Двамата сключват договор за процентното разпределение на съкровището и се заемат с издирването му.

Преводът на пиесата е дело на Димитър Загоров, а сценографията и костюмите – на Радостина Тодорова.

Музиката  е на китариста и композитор Георги Георгиев от група „Остава“,

видео дизайнът е на Петко Танчев  и плакатът – на Драгомир Димчев.

Част от костюмите са изработени от учениците в специалност „Сценичен костюм“ и „Моден дизайн“ и техните преподаватели от Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, София.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и бщински културни институти“.

Билетите за „Седемте стола” са в продажба на касата на НАТФИЗ, в Eventim и Grabo.

 

Фотокредит: Драгомир Димчев за Драматичен театър – Ловеч

Актуално

Избрано за вас