С номинация за „Икар“: Гледаме „В полите на Витоша“ в „Сфумато“

С номинация за „Икар“: Гледаме „В полите на Витоша“ в „Сфумато“

Сподели

 

Драматичен театър Ловеч гостува на столичния „Сфумато“ с един от шедьоврите в българската драматургия – „В полите на Витоша“ на Пейо Яворов. Режисираната от Крис Шарков пиеса

ще видим на 11 март като част от програмата на „Софийски театрален сезон“

Събитието цели да представи номинираните от цялата страна постановки за „Икар”. Актрисата Боряна Бабанова ще се бори за престижната награда в категория „Дебют“ за ролята на Мила в Яворовата пиеса.

През последните няколко години трупата на Ловешкия театър вдъхновява режисьорите със своя млад състав. Затова и Крис Шарков избира в главните роли на Мила и Христофоров да се превълътят актьорите Боряна Бабанова и Неделин Найденов. Заедно с тях на сцената ще излязат Петко Венелинов, Елица Костова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков, Явор Костов – Яша и Аделина Петрова.

Сценографията и костюмите за Яворовата пиеса са дело на Кирил Наумов, който тази година беше

удостоен с награда за костюмография за спекаткъла „Службогонци”

от 25-о юбилейно издание на Международния фестивал „Дни на комедията” в град Куманово, Северна Македония. По музиката работи Емилиян Гацов-Елби, известен с творчеството си за спектакли на Народния театър, Театър „София”, Театър 199 и други.

В центъра на сюжета на „В полите на Витоша“ са 20-годишната Мила и младият политик Христофоров. Те са олицетворение на онази чиста любов,

готова да унищожи дори тялото, за да може да просъществува, макар и не на този свят

Причината да се стигне до подобна крайност е една – пропитият от алчност брат на Мила Стефан Драгоданоглу, също депутат, но от противоположна на Христофоров партия.

Интересите на Стефан се въртят единствено около материалните облаги, затова иска да омъжи Мила за прилепчивия д-р Васко Чипиловски – заможен и добре поставен в обществото мъж. Любовта обаче е непримирима, трагичният край – неизбежен.

„В полите на Витоша” далеч не е родена от фантазията.

В нея Яворов вплита личната си любовна история с Мина Тодорова,

чийто край е определен от смъртта.

“В полите на Витоша” е отпечатана през юли 1911 г. В нея се виждат образите на забогатели по нечестен начин българи или идеалисти, които дори неспирайки да се борят, накрая остават единствено с нереализираните си блянове. В диалозите на автора стоят също политици, политиканстващи в името на материалната изгода, алчни и готови на всичко, за да се доберат до повече власт.

 

Фотокредит: Драматичен театър Ловеч

 

Актуално

Избрано за вас