Мариус Куркински открива „Арт Поток“, бийтовете ще сервират 100 кила и Ъпсурт

Театър, музика и танци в комбинация с плаж и слънце ще се редуват това лято. Календарът с културни събития стана още по-пъстър с обявяването на морските фестивали „Джазче“, „Арт Поток“ и партитата в Hacienda Beach-Лозенец.

Второто издание на джаз фестивал „Джазче“ ще се проведе в Лозенец от 23 до 25 юни.

„Любовта ни към джаза, изкуството и морето, роди идеята за създаването на „Джазче“, споделят продуцентите и организатори Димитър Тодоранов и Ханес Перфлер.

„Джазче“ е единственият морски джаз фестивал. Уникалното в концепцията му е неговият специален фокус върху развитието на младите таланти в областта на поп и джаз пеенето.

Хедлайнери на второто издание ще бъдат най-известният български контрабасист Димитър Карамфилов, BrazzViliDj и Велека Цанкова.

Основната сцена ще бъде изградена на главната улица на село Лозенец, която отново ще бъде затворена за превозни средства. Джаз ще се слуша и на Централния плаж в бар Gipsy, който ще е домакин на джаз сесии в компанията на DJ MR.K. Посетителите на феста ще могат да се насладят и на джаз концерта на Велека Цанкова в Giardino Mare Lozenets на 25 юни. Фестивалът отново ще посрещне на своята сцена и млади таланти от Музикалната академия.

За 12-ия парти сезон на Hacienda са поканени световноизвестни диджеи.

Лозенец отново ще се превърне в център на нощния живот по подобие на дестинации като Миконос, Ибиза, Марбея и Сен Тропе. Сред гостуващите артисти се открояват имената на Mr.Doris, Ерик Хагелтон, както и резидента на легендарния клуб Cavo Paradiso в Миконос, DJ Free Spirit. Край малкия плаж ще пуска и испанската сензация DJ Mestiza. Диджейското женско дуо Pitty Bernad и Belah завладя световната сцена със своите сетове, в които сливат фламенкото с електронната музика.

Сред българските звезди гости на Hacienda ще бъдат 100 кила, Ъпсурт, Murda Boyz, Мария Драгнева и Marten.

За първи път тази година на Hacienda ще има зона за кучета в близост до малкия плаж в Лозенец. По този начин всички, които имат домашни любимци и са решили да посетят клуба, ще могат да се забавляват заедно.

Joe Diem / фотокредит: @haciendabeach
„Арт Поток“ (14-24 юли) се организира за осма поредна година.

Форумът ще бъде открит на 14 юли с голяма международна изложба, наречена „Вояж“, която ще бъде експонирана в Историческия музей на Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще вземат участие, както млади, така и утвърдени творци и ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. В изложбата ще се представят повече от 30 творци, както и гости от чужбина. Сред тях се открояват имената на Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева – Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски.

Тази година със свои произведения ще се включи и южноафриканския творец Вилем Бота, който създаде три кинетични маймуни, които вече са част от интериора на музикалния клуб. Бота живее за постоянно в България от две години и освен, че е един от създателите на филмовото студио „Ню Бояна“, е работил по голяма част от международните продукции, заснети у нас.

фотокредит: @haciendabeach

Веднага след откриването на изложбата началото на културните празници ще даде големият български актьор и режисьор Мариус Куркински, който ще играе откъси от най-популярните си моноспектакли. Актьорът и режисьор ще гостува на фестивала за пръв път.

Тази година по време на „Арт Поток“ 2023 ще се играят някои от най-хитовите представления.

Публиката ще има възможност да гледа „Спанак с картофи“ от Золотан Егреши с участието на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров. Комедията „Аз досадникът“ от Франсис Вебер с участието на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев и др. също гостува на морето.

Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на Театър 199 „Приятно ми е, Ива“ с участието на Ива Тодорова.

Мария Касимова – Моасе също ще зарадва зрителите със своето ново разказваческо шоу „Червена звезда, бл.28“.

Финалът на фестивала ще бъде поставен с „Духът на поета“ от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, постановка на Народен театър „Иван Вазов“ с участието на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов.

Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище в Царево от 21:00 ч.

Традиционно по време на „Арт Поток“ ще има и премиери на нови книги.

За първи път на морето ще бъде представена новата книга на Мария Касимова „Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане“.

Журналистът и продуцент Георги Тошев ще участва на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов. Той ще представи и своя нов документален филм за актьора. Край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга „Бай Тошо“ (Сиела). Премиера по време на фестивала ще има и книгата за големия актьор Филип Трифонов „Един ден, когато стана писател“.

За първи път на „Арт Поток“ ще има и куклено представление за всички деца,

представлението „Пчеличката мързеливка“ на театър „Сириус“, което ще се играе на площада пред Читалището в Царево. А традиционната лятна арт академия за деца под ръководството на Калина Попова отново ще се състои в Лозенец. Малките таланти от школата по рисуване ще творят на малкия плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща изложба творбите, които са създали на брега на морето.

Четете още:

Мариус Куркински: Силата ми е в моноспектакъла, познавам и усещането за актьорско братство

Мария Банова: „Театроскоп“ може да те разтърси до клетъчно ниво и за минута

Филип Буков: Духът на Стефан Данаилов остана младeжки до края

Актуално

Избрано за вас