Известни личности ни разказват за мъжкото ментално здраве

Фото кредит: Павел Червенков

Известни личности ни разказват за мъжкото ментално здраве

Фото кредит: Павел Червенков
Сподели

На 22 ноември от 18:30 ч. в MISSIA23 фондация Emprove ще представи второто издание на фотоизложбата “Чуй гласа ми”. Експозицията успява да въздейства не само с впечатляващите портрети на известни личности, заснети от Павел Червенков, но и с гласовете на мъжете, чиито лица е уловил фотографът.

Участниците, които се

осмелиха  да подкрепят кампанията,

са актьорът Владимир Пенев, кулинарът Джун Йошида, радио водещият Митко Павлов и актьорът Иван Бърнев. На снимките ще видим още певеца и писател Константин Трендафилов-Папи Ханс, ТВ водещият Мариян Станков-Мон Дьо, шампионът по мотоциклетизъм Мартин Чой, журналистът Светослав Иванов, радио водещият Симеон Колев и писателят Стефан Иванов.

С това известните личности заявяват, че гласното изричане на тревогите носи лечебна сила. Тези личности чупят стигмата, че мъжете не могат и не трябва да говорят за менталното си състояние, а с това ангажират и обществото да обърне внимание на този тих проблем. Гостите на събитието ще могат да застанат „очи в очи“ с портрета, а чрез QR код да чуят „на ухо“ емоционалната уязвимост на съответната личност. Организаторите препоръчват гостите да си носят слушалки. С този проект фондация Emprove цели да

нормализира търсенето на подкрепа

и грижата за душата сред мъжете, като ги подтикне да повишат гласа си по темата.

След миналогодишното издание на изложбата, фондация Emprove наблюдава изключително любопитни тенденции в резултат на кампанията “Чуй гласа ми”. В продължение на месеци десетки мъже се свързват за съвети с организацията, която по принцип съсредоточава основната си дейност в подкрепа към жени. Работодатели започват да ангажират Emprove за лекции и уъркшопи с мъжете в екипите си. Една от тези компании дори основава

първата в България мъжка група за разговори,

в която основна цел е просто да се споделя и говори. И тази година фондацията си партнира с психолога Матей Иванов, за да предоставя адекватна информация чрез статии и напътствия относно мъжкото психично здраве.

„Чуй гласа ми“ използва установеното световно влияние на кампанията Movember за здравето на мъжете, съчетано със силата на

българските ролеви модели в обществото,

които адресират темата не само с лицата,  но и с гласовете си. Неслучайно Emprove избира за заснемането Павел Червенков, който е майстор на портретната фотография. Той успява да улови по изключителен начин емоциите в лицата на моделите си и не оставя наблюдателя равнодушен.

На въпроса „Защо фондация, която овластява жените, посвещава цял месец и арт-проект на мъжете?”, основателката на Emprove Олга Минева, отговаря:

“Защото рано или късно потискането и

прикриването на емоциите избива в стрес, в болест, в насилие.

Защото наша мисия е да насърчим грижата за психичното здраве у всеки човек. Изграждането на здравословни отношения стъпва върху споделянето. Важно е да трупаш самоосъзнатост за това какво буди различни емоции у теб, от какво имаш нужда. Не е срамно понякога да се покажеш слаб. Да лекуваш душата си е също толкова важно, колкото да лекуваш тялото си.”

Мисията на Emprove е да повиши осъзнатостта към

Morganнай-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията,

да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие. Тя предлага още коучинг събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #ЖенитeSurvivors.

Кампанията “Чуй гласа ми“ е част от #ИзкуствотоПробужда – вдъхновяваща поредица арт проекти “под шапката” на Emprove. Чрез творчество тя цели да докосне и промени онези дълбоки пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

Фото кредит: Павел Червенков

Актуално

Избрано за вас