Драма с банана: Студент закуси с творба за 120 хиляди долара

Драма с банана: Студент закуси с творба за 120 хиляди долара

Сподели

Залепеният с тиксо за стената банан, част от прочутата инсталация на италианския художник Маурицио Кателан, се превърна в закуска за изгладнял студент в Южна Корея.

Името на Но Хуин Су обиколи световните медии в последните 24 часа, след като камери го заснеха как отлепва банана от стената в Музея на изкуствата „Лиум“ в Сеул и го изяжда. След това Но отново прикрепя банановата кора към стената с тиксото и си тръгва с доволна усмивка.

Разбира се, тук не става въпрос за някакво недоразумение.

Изяждането на банана е записано от приятел на Но, студент в Националния университет на Сеул, и продължава повече от минута. Когато от музея попитали Но защо е изял банана, той отговорил, че е бил гладен, след като е пропуснал закуската. По-късно, пред телевизионния канал KBS, той казва, че си е помислил, че

„повреждането на произведение на модерното изкуство също може да се тълкува като произведение на изкуството“

и че идеята да прикрепи отново кората му дошла като „шега“.

„Помислих си, че ще бъде интересно… не е ли залепен там, за да бъде изяден?“.

Бананът, който е част от инсталацията на Кателан „Комикът“, се подменя на всеки два-три дни, пише „Корея Хералд“. Изданието, цитирано от БГНЕС, припомня, че Маурицио Кателан е скулптор и пърформанс артист, базиран в Ню Йорк. Той е бил информиран за инцидента и просто е отговорил:

„Няма проблем.“.

Това не е първият случай, в който банан от произведението е „поругаван“.

По време на дебютната изложба на творбата в Маями – на „Арт Базел“ през 2019 г., бананът е отлепен и изяден от пърформанс артиста Дейвид Датуна.

По-късно Датуна заяви пред „Гардиън“, че макар да смята Кателан за „гений“, той се е притеснил от огромната сума пари, изкарана от банан, който струва 20 цента.

Първото и второто издание, изложени на „Арт Базел“ в Маями, бяха продадени за 120 000 долара, а друго е обявено за продажба за 150 000 долара, преди Датуна да се появи, за да изяде плода.

„През последните три години съм пътувал в 67 страни по света и виждам как живеят хората“, казва Датуна. „Милиони хора умират без храна. И тогава той слага три банана на стената за половин милион долара?“, негодува артистът.

Маурицио Кателан, който е роден в Падуа, е известен и с

провокативните си произведения на изкуството, които предизвикват поп културата.

Тоалетната от 18-каратово злато, наречена „Америка“ е оценена на 1 млн. паунда. Снимката е от Уикипедия на творбата в музея Гугенхайм в Ню Йорк.

Статуята, наречена L.O.V.E., която много хора наричат „Il Dito“ (пръстът). Тя е издигната през 2010 г. пред сградата на Миланската фондова борса, в центъра на северноиталианския град.

Актуално