Митрополит Киприан дирижира „Стабат матер“ в Старозагорската опера

Митрополит Киприан дирижира „Стабат матер“ в Старозагорската опера

Сподели

Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат матер“ от Джоакино Росини на сцената на операта в града на 12 април, Велика сряда. Това става ясно от програмата, публикувана на сайта на музикалната институция в Стара Загора.

Солисти ще бъдат Емилия Иванова (сопран), Петя Петрова (мецосопран), Ивайло Йовчев (тенор), Ивайло Джуров (бас).

Участват още хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора

Те ще представят историята за страдание, горест и вяра, че любовта и красотата винаги намират път към сърцата ни.

Римокатолическият химн „Стабат матер“е създаден върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя. Чрез многобройните музикални произведения, написани върху църковния текст, „Стабат матер“ добива широка популярност.

Докато пътува из Испания през 1831 година, Джоакино Росини получава поръчка

от държавния съветник Фернандес Варела за музика върху „Стабат матер“. Още на следващата година част от творбата е готова, но здравословни проблеми възпрепятстват Росини да я завърши. Затова и той отправя молба към своя приятел Джовани Тадолини да съчини и останалите части, като представя на Варела творбата за готова.

Премиерата й е на Велика събота през 1833 г. в църквата „Сан Фелипе ел Реал“ в Мадрид

След това тази версия никога не е изпълнявана.

Сътрудничеството между митрополит Киприан и състава на Държавна опера – Стара Загора датира от 2017 г., когато предвеликденският концерт на Старозагорската опера бе дирижиран от митрополит Киприан. След това владиката има още няколко изяви съвместно с Държавна опера – Стара Загора.

Преди да стане старозагорски владика,

митрополит Киприан има опит като диригент на хора „Св. Софроний еп. Врачански”

на Врачанската епархия. Той е лауреат на Фестивала на руската църковна песен (София, 2002), на Международния конкурс „Пееща душа“ (Бялисток, Полша, 2003), носител е на голямата награда от Международния фестивал на православната музика „Достойно есть“ – 2004, 2005, 2008, 2009 и 2011 година в Поморие.

 

Фотокредит: Държавна опера – Стара Загора

Актуално

Избрано за вас