Да обиколиш черна дупка за 90 секунди с анимация на НАСА

Фотокредит: EHT Collaboration

Да обиколиш черна дупка за 90 секунди с анимация на НАСА

Фотокредит: EHT Collaboration
Сподели

Как изглежда черната дупка във Вселената показа видео на НАСА, публикувано наскоро от лабораторията за концептуални изображения на Goddard Space Flight Center. То показва огромните размери и маса на тези очарователни космически обекти.

Нека си представим че Земята е погълната от черна дупка. В такъв случай тя щеше да заема под един инч в диаметър. Все пак трябва да имаме предвид, че във Вселената съществуват 

черни дупки, които са по-големи от нашата слънчева система  и по-големи от гигантската галактика Андромеда

Колкото по-голяма е масата на даден обект, толкова по-силна е гравитационната му сила. Черните дупки са толкова масивни, че дори светлината не може да избяга.

Фотокредит: NASA

„Тази нова анимация подчертава „супер“ в свръхмасивните черни дупки“, пише НАСА в сайта си. „Тези чудовища се крият в центровете на повечето големи галактики, включително нашия Млечен път, и съдържат между

100 000 и десетки милиарди пъти повече маса от нашето Слънце.“

За малко над 90 секунди с анимацията ще направите обиколка на 10 черни дупки с нарастващ размер.

Когато ни покажат действителни и изключително редки изображения на черни дупки (или артистични концепции на такива), ние не виждаме самата лишена от светлина черна дупка. Но можем да видим изключително нажежен прах и газ, бързо въртящи се около обекта, наречен „акреционен диск“.

Част от този материал неизбежно попада в черната дупка, за да не се върне никога

Много се изхвърля обратно в космоса, защото черните дупки не са ефективни потребители на галактически материал.

„Черните дупки са ужасяващи в поглъщането на разни неща. Известно е, че са придирчиви към това“, каза Дъглас Гобейл, астрофизик и изследовател на черни дупки в Университета на Роуд Айлънд, пред Mashable миналата година.

 

Актуално