„Помпиду“ иска съвременно българско изкуство

„Помпиду“ иска съвременно българско изкуство

Сподели

Френският културен център “Жорж Помпиду” иска да обогати колекцията си като добави и български автори сред произведенията на художници от цял свят.

Вероятно съвременното българско изкуство ще стане част от експозицията в Париж през 2024 г.

Творбите ще бъдат подбрани от екип на френския музей. С намирането и предоставянето им се е заела фондация „Българско изкуство и култура”. За целта тя разработва проект за създаване и даряване на съвременно българско изкуство, който наскоро бе подновен.

Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж съхранява предмети на изкуството от цял свят.

Успоредно с това, дейността му е съсредоточена в тяхното подпомагане и развтие.

Българското участие в “Помпиду” започва още през 2017 г.

Тогава, след покана от страна на изкуствоведа и ръководител на проекта от българска страна Десислава Димова, тогавашният директор Бернар Блистен официално потвърждава интереса си за съвместно проучване на българското изкуство. Самата Димова работи по проекта от 2016 г. Поради пандемията от COVID-19 той бе прекъснат в последната си фаза през март 2020 г., припомня „24 часа“. От няколко месеца обаче инициативата е подновена, а проектът отново потвърден.

Едно от изискванията към избраните произведения е те да бъдат ключови за автора и със значение за историята на българското изкуство. Също така да са били част от важни изложби в България или чужбина и да са налични за придобиване от автор, частна галерия или колекционер.

Засега от фондацията са се спрели на 24 художници.

Това са: Венета Андрова, Лъчезар Бояджиев, Мартина Вачева, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Гери Георгиева, Иво Димчев, Орлин Дворянов и Група “Кукув ден”, Владимир Иванов, Правдолюб Иванов, Цветан Кръстев, Венцеслав Костов, Албена Михайлова – Бенджи, Иван Мудов, Стефан Николаев, Аделина Попнеделева, Rassim®, Боряна Росса и УЛТРАФУТУРО, Георги Ружев, Веселин Сариев, Калин Серапионов, Недко Солаков, Сашо Стоицов, Красимир Терзиев, Хубен Черкелов, и Станка Цонкова – Уша.

Техни произведения ще бъдат представени в изложба на 22 март от 18.00 ч в галерия “Доза”. Изложбата е озаглавена „Няколко начина да спечелим света“.

Кои от тях ще станат част от колекцията на “Помпиду”, ще решат обаче от френския музей.

фотокредит: centrepompidou.fr

Актуално

Избрано за вас