Преоткрийте Годар с рядко показвани филми в Париж

Снимка: Courtesy, Esquire

Преоткрийте Годар с рядко показвани филми в Париж

Снимка: Courtesy, Esquire
Сподели

.Културният център „Жорж Помпиду“ открива нова изложба, посветена на Годар. Представител на френската Нова вълна, Годар разчупва традцинионното разделение между документалното и игралното кино. Триднвената изложба в културния център изследва именно това. В рамкита на изложбата са предвидени прожекции на рядко показвани филми на Годар като акцент е поставен върху документалните аспекти от творчеството на великия режисьор. Годар почина през септември 2022 г.

Франция не спира да чества великия режисьор

От изложбата „Éloge de l’image“, която показа снимки от последния период от живота на Годар, до последната книга посветена на живота му… Творчеството на режисьора продължава да се връща към нас под всякакви форми. Поетичната, философска и политическа плътност на неговите филми не престава да поражда въпроси у нас, зрителите.

Специализирана програма, придружена от прожекции

Включените филми в програмата не се спират на конкретен период от живота на режисьора. Те са селектирани от цялата му филмография, като водещата нишка е тънката граница между документално и игрално кино. Програмата включва някои от късометражните му филми. Сред тях е първия му късометражен филм Opération béton (1955). И още поредицата France, tour, détour, deux enfants (Франция, обиколка, развлечения, две деца), режисирани съвместно със съпругата му Ан-Мари Миевил в края на 70-те години. Това е възможност да откриете рядко показвани филми.  Но специално място имат два от най-красивите му късометражни: Dans le noir du temps (2001) и Je vous salue Sarajevo (1993).

„Творческото неподчинение“ е винаги в основата на творчеството на режисьора

23 филми в 6 прожекции. Това са критически филми, които не влизат в опрделена рамка – нито тази на жанра,  защото се движат между документалния и игралния филм, нито тази на формата. Те проследяват движението на една мисъл, подобно на Джеймс-Джойсовия поток на съзнание. Прекрасен начин да отдадем почит на „творческото неподчинение“, както пише кинокритикът Никол Бренез за един от най-великите кинорежисьори на всички времена.

Пълната програма може да бъде намерена на сайта на Център Помпиду. Иложбата ще продължи само три дни от 17 до 20 март 2023 г.

Актуално

Избрано за вас