Ваня Райнова е лицето на България в Кан

Ваня Райнова е лицето на България в Кан

Сподели

Сценаристът и продуцент Ваня Райнова ще представлява България на Producers on the Move в Кан.

76-ото издание на кинофестивала на Лазурния бряг ще се проведе от 16 до 27 май.

Ваня Райнова е продуцент на игралния дебют на режисьора Андрей Паунов – „Януари“, чиято премиера бе през 2021 г. Филмът, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, печели Специалната награда на журито на фестивала на българския филм „Златна роза“, както и наградите за Най-добра режисура на София Филм Фест и МФФ „Златна липа“.

Кариерата ѝ на продуцент започва с българо-германската копродукция „Чест“ на режисьора Павел Веснаков. Лентата открива Локарно, печели Grand Prix в Клермон Феран и получава номинация за Европейските филмови награди 2014. Оттогава Райнова е или сценарист, или продуцент, или и двете на игрални и документални филми, участвали в някои от най-престижните фестивали като тези в Локарно, Ротердам, DokLeipzig, HotDocs, Vision du Reel и други.

В момента Райнова завършва втория филм на Яна Титова – „Диада“.

Тя работи и по дофинансирането на три дебюта, подкрепени за производство от Национален филмов център – „Резонанс“ на Йордан Петков, „Две по едно“ на Владимир Петев и „Животът, който нямахме“ на Мартин Марков.

През 2023-та Райнова е един от петимата драматургични консултанта, селектирани да участват в Torino Film Lab Script Lab.

Предстоят ѝ снимки и на две миноритарни копродукции – „Тези, които си подсвиркват в мрака“ на Пинар Йорганзиоглу и „Стъклено море“ на Алекси Алексиу.

Какво представлява инициативата Producers on the Move и защо е важно България да бъде там?

Инициативата има за цел да промотира пред международната филмова индустрия и преса млади продуценти, участвали в поне една копродукция.

Всяка година се избират 20 обещаващи продуценти от Европа. За последните 23 години, техният брой е общо 481.

Инициативата подкрепя позициите на младите продуценти в индустрията и им осигурява солидна и работеща платформа за следващото поколение от европейски кинотворци.

Ситото на Producers on the Move е сериозно.

Продуцентите минават през селекция, която поставя най-добрите претенденти в строго фокусирана работна среда. Те участват в пичинг на проект, индивидуални срещи и обсъждания, събития и обширна промоционална кампания, която включва онлайн презентация и въведение в международните сделки.

„Януари“ – игралният дебют на режисьора Андрей Паунов

Фотокредит: Национален филмов център

Актуално

Избрано за вас