Андрю Лойд Уебър крои химн за коронацията на Чарлс III

Андрю Лойд Уебър крои химн за коронацията на Чарлс III

Сподели

Легендарният композитор Андрю Лойд Уебър създаде химн за коронацията на Чарлс III като адаптира църковна музика. Творбата е едно от 12-те нови произведения, които британският престолонаследник поръча за тържественото събитие на 6 май в Уестминстърското абатство, предава Reuters.

Надявам се моят химн да отразява това радостно събитие

Казва създателят на иконични мюзикъли като „Котките“ в изявление, разпространено от Бъкингамския дворец.

Ще прозвучат и нови творби от Сара Клас, Найджъл Хес, Пол Милър, Тарик О’Ригън, Роксана Пануфник, Шърли Джей Томпсън, Джудит Уиър, Родерик Уилямс и Деби Уайзман.

За коронацията са създадени шест оркестрови произведения, пет хорови и едно за орган. Те обхващат класически, сакрални, филмови, телевизионни и музикално-театрални жанрове.

В програмата ще бъдат включени и лични акценти – ще бъде отдадена

почит чрез музика към покойния баща на Чарлс, принц Филип,

който е роден като гръцки принц. Новият монарх е поискал гръцка православна музика, която ще бъде изпълнена от Ансамбъла за византийски песнопения.

В програмата ще бъде и химнът „Задок, свещеникът“ на Хендел. Той се изпълнява на всяка коронация, откакто е поръчан за крал Джордж II през 1727 г.

Синът на Елизабет II ще седне на британския престол и под звуците на специален плейлист, в който влизат златни хитове на The Beatles и Spice Girls.

Селекцията е изготвена от Министерството на културата,

медиите и спорта и съдържа 27 песни. Любопитна е липсата на сър Елтън Джон, който винаги е демонстрирал топли отношения с кралското семейство. Твърде вероятно е това да се дължи на близкото му приятелство с принцеса Даяна, която беляза монархията с развод и торнадо от медийни скандали. На историческото по мащаба на гледаемост погребение на принцесата на Уелс Елтън Джон изпълни създадената специално за нея песен Candle In The Wind.

Пълният списък с песни вижте тук.

 

Фотокредит: Film Magic

Актуално

Избрано за вас