Младите на среща с европейското кино в София

Младите на среща с европейското кино в София

Сподели

От 20 до 25 юни 2023 в София ще се проведе деветото издание на фестивала “Срещи на младото европейско кино“

събитие, посветено на кинообразованието на младата аудитория от 3 до 19 години.

Богатата програма съчетава прожекции, дискусии, оригинални работилници, както и уникален по рода си киноконцерт.Той ще съчетае селекция от анимационни филми и музика на живо, композирана от пианиста Станислав Арабаджиев.

Публиката ще може да гледа класиката на словенското кино „Щастие на каишка” на режисьора Яне Каучич. В програмата е

унгарският документален „Проект: Баба“ на режисьора Балинт Ревеш,

в който трима внуци изследват невероятното минало на техните баби – английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста.

Документалното кино включва френския „Напред, деца!“ (реж. Тиери Демезиер и Албан Турле), който разказва

как хип-хоп танците се внедряват като отделна дисциплина в престижна парижка гимназия.

Документалният поетичен филм „Пианото на Припят“ на реж. Елиска Цилкова ще е придружен от специална дискусия и работилница. В нея младите участници ще експериментират различни техники за манипулация на полароид.

Друга работилница, която ще се състои за първи път по време на фестивала е тази за рисуване на лента. След като се запознаят с филмова селекция от програма за кинообразование CinEd, включваща експериментални филми, както и такива от началото на киното, всички те заснети на лента, която впоследствие е оцветена,

младите участници ще имат възможността да експериментират с филмовата лента!

Младежите ще могат да се запознаят и с класиката „Страхът изяжда душата“ на великия режисьор Райнер Вернер Фасбиндер. И с любимия на младежката публика „Кралица на комедията“ на реж. Сана Ленкен от Швеция.

Освен младежката, и широката публика е поканена на няколко специални прожекции.

Публиката ще гледа немския документално-експериментален филм FIRST TIME [The Time for All but Sunset – VIOLET] на режисьора Николаас Шмид.

Тазгодишната филмова селекция на „Срещи на младото европейско кино“ ще представи и няколко програми от

късометражни филми за най-малките зрители (от 3 до 7 години).

Децата могат да гледат тематичните „Спри и се завърти“, „Светът в рамка“, както и програма от чешка анимация. Всички прожекции са придружени от кратки работилници, в които най-малките зрители рисуват, танцуват и споделят емоции от видяното на големия екран.

За поредна година, организаторите ще поканят учителите и всички занимаващи се с артистично образование с деца и младежи на две обучения, организирани специално за тях. Първото е свързано с интердисциплинарния подход на преподаване и връзката му с киното. А второто е посветено на ранното детско развитие чрез творчески дейности.

То е насочено към учители в детски градини и предучилищни групи в училище,

студенти в педагогически специалности, професионалисти, работещи с деца в занимални и детски работилници.

Всички те са поканени на специална прожекция, на която ученици от две училища – ОУ “Неофит Рилски”, с. Дерманция, и 81 СУ “Виктор Юго”, гр. София ще представят свои късометражни филми, над които са работили в продължение на цялата учебна година със своите учители и ментор. Лентите са част от международната програма “Киното, сто години младост”, чиято тема през изминалата учебна година беше “Центриране/ децентриране в киното”.

Учениците и техните учители и родители ще имат напълно безплатен достъп до цялата програма

Локациите й са зала “Славейков” на Френски институт, залата и кинодвора на Гьоте-институт и зала на Чешкия център.

Фестивалът “Срещи на младото европейско кино“ започва на 20 юни и ще продължи до 25 юни. Входът е свободен след предварителна регистрация.

Актуално

Избрано за вас