Лувърът спаси от войната в Украйна икона на 1500 години

Лувърът спаси от войната в Украйна икона на 1500 години

Сподели

Византийска икона на 1500 години от музей в Киев намери новия си дом в парижкия Лувър. Експонатът е част от 16 произведения на изкуството, които

културната институция спасява от разруха заради текущия военен конфликт.

„От началото на войната, подобно на всички останали музейни институции, ние сме ангажирани с оказването на подкрепа на украинските си колеги.“, каза пред RFI Лоранс де Кар, директор на Лувъра. „През есента взехме решение да спасим тези експонати. Опасността да станат жертви на арт трафиканти, или просто да бъдат откраднати, беше огромна.“

Сред произведенията, които ще съхранява парижкият музей, са пет икони от музея Ханенко в Киев.

Те ще бъдат експонирани пред публика от 14 юни до 6 ноември

Четири от иконите са от манастира „Света Екатерина“ в Египет и датират от VI и VII век, а петата е била създадена през XIII или ранния XIV век в Константинопол.

Единадесет други произведения, „емблематични и изключително чупливи“ от Украинската колекция,  ще бъдат подслонени в хранилищата на Лувъра „докато ситуацията не се подобри“, уточни Кар. „Това е твърде малко сред толкова много тъга и опустошение, но все пак е символично – спасяването на хилядолетно културно наследство от сърцето на Европа.“, добави тя.

През октомври Лоранс де Кар прие украинска делегация, представляваща музеите. Сред тях беше и директорката на музея Ханенко.

По това време ЮНЕСКО определи 240 обекта като пострадали от войната.

Украинското министерство на културата и информационната политика обяви, че 468 културни обекта в страната са пострадали или разрушени, сред които 35 музея.

През октомври до музея Ханенко падна ракета, вследствие на което прозорците бяха разрушени. С изключение на големите картини произведенията на изкуството бяха преместени в хранилищата. Там обаче температурата може да варира заради прекъсване на електричеството.

„Спасяването на 16-те избрани експоната е с финансовата подкрепа на Международния алианс за запазване на културното наследство в зоните на конфликт.

Документалната част беше оформена по време на посещението на френската културна министърка Рима Абдул Малак в Украйна през февруари,

а експонатите бяха ескортирани от военни части през Полша и Германия в началото на май.“, обясни Кар.

Изложбата на византийски икони ще бъде под надслов „Произход на свещеното изображение“.

През 2027 г. парижкият Лувър ще открие нов отдел за византийско и източноправославно изкуство.

 

Фотокредит: Getty Images

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас