Георги Господинов: Написах книгата с трийсетте букви на кирилица

Фотокредит: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Георги Господинов: Написах книгата с трийсетте букви на кирилица

Фотокредит: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Сподели

Първото отличие за България от престижните литературни награди „Букър“ в дългогодишната им история, получи Георги Господинов в навечерието на най-светлия български празник.

Романът „Времеубежище“ успя да обедини цялата нация с отличието, което хиляди очакваха с нетърпение.

Честит празник! Честито чудо на езика! Имах щастието да произнеса тези думи на български снощи на връчването на Букър в сърцето на Лондон! В навечереието на най-хубавия празник! Написах тази книга с трийсетте букви на кирилица. Благодаря на всички, които вярваха в нея! Благодаря на читателите си, с които сме заедно от години. Беше и е дълъг път. Благодаря на писателите преди мен, от които съм се учил! На българските писатели за всичко изстрадано и написано. За радостта, която видях в България след обявяването на наградата снощи. Радостта заради книга е чиста радост. Благодаря ви! Възможно е! Иска ми се това да отвори вратата към българската култура и да ни даде кураж.“, написа Господинов в своя профил във Facebook днес.

Фотокредит: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Десетки български артисти поздравиха Господинов за успеха му.

Така се случи, че новината, че Георги Господинов печели наградата „Booker“ ме хваща в чакалнята за полета ми точно до Лондон. Заобиколилите ме пътници подскочиха от възгласите ми… Той направи най-хубавия подарък на България за 24-и май  Но и ни напомни за какво ни е даден този език. В изящното писане на Георги се съдържа цялото наследство, гордост и любов, които езикът ни притежава. Благодаря ти, Жоро!“, сподели режисьорът Теодор Ушев в социалната мрежа.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на Господинов и на преводача Анджела Родел в празничното слово за 24 май, което произнесе пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Към нея се присъедини и президентът на България Румен Радев, който честити историческия успех на Георги Господинов и нарече наградата „прекрасен подарък за днешния празник“.

Фотокредит: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Големи световни медии като The New York Times и The Guardian обявиха „Времеубежище“ като една от книгите на 2022 г., а Times сравниха Господинов с великия Джордж Оруел.

Френската писателка Лейла Слимани, която беше председател на журито за „Букър“, определи романа като

„брилянтен, пълен с ирония и меланхолия“.

Това е задълбочена работа, която изследва много актуален въпрос – Какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? Георги Господинов успява чудесно да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби, и именно този сложен баланс между интимното и универсалното ни убеди и докосна“, каза Слимани.

Вижте момента, в който „Времеубежище“ спечели интернационалната награда на „Букър“ за 2023 г.


 Четете още:

„Времеубежище“ донесе „Букър“ на Георги Господинов

Честит празник на просветата и културата! Ето как и къде може да празнувате

От „Букър“ до „Оскар“: бг следата в световното изкуство

Актуално

Избрано за вас