Честит празник на просветата и културата! Ето как и къде може да празнувате

Честит празник на просветата и културата! Ето как и къде може да празнувате

Сподели

На 24 май, най-светлият празник в българския календар, в който отдаваме почит на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, столичани могат да се радват на богата програма.

Официалното честване в София ще започне с тържествено шествие, което ще тръгне от Министерството на образованието и науката в 10.30 часа. 

По традиция, точно в 11.00 часа ще започне тържествената церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Водещ на празничната церемония ще е актрисата Силвия Лулчева. Хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров ще изпълни „Тропар на Св. Св Кирил и Методий“ и Химн на Светите братя Кирил и Методий. Към тях ще се присъединят и първокласниците Симона Иванова и Константин Маринов от 44. СУ „Неофит Бозвели“, които ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче“.

В празничния ден,

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ обявява Ден на отворените врати.

Посетителите на библиотеката ще могат да се насладят на документалната изложба „Идеалът като действителност“, която е посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров. Изложбата е с отворени врати до 14.30 часа. Освен събитието, посветено на Найден Геров, гостите на библиотеката имат възможността да посетят и изложбата „Образите на светите братя Кирил и Методий в графичните колекции на Националната библиотека“, която е поместена в „Западно фоайе“.

Фотокредит: Национална библиотека

С вход свободен са и: Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия-музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. „Бански“ №1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк „Западна порта на Сердика“, Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика. С безплатен вход ще работят Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

Фестивалът „Да поЧетем“ ще зарадва столичани и богата програма, вдъхновена от родното творчество.

Събитието започва в 11.00 часа с четене и литературна работилница за деца на площад „Славейков“.

Във фестивалната програма са включени пешеходни обиколки в „Кварталът на писателите“. В тях младият автор Виктор Топалов ще разкаже историите на някои от знаковите автори, творили около площад „Славейков“.

Столичната библиотека също се включва в програмата с тур из литературния музей „Бележити българи“.

В следобедните часове ще се проведе първото по рода си литературно отборно състезание на открито с въпроси и награди. Водещ ще е Румен Иванов.

От 12.00 часа пред Народния театър „Иван Вазов“ за 12-а поредна година

Регионалното управление на образованието в София организира своя празничен концерт.

В концерта ще участват стотици деца и ученици от столичните образователни институции, които са подготвили богата и разнообразна програма.

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В театър „Българска армия“ довечера ще бъдат раздадени 32-ите награди „Аскеер“.

Стрийминг платформата за изкуства 7arts.bg и сайтът за култура artportal.news са партньори на организаторите на церемонията – фондация „А’Аскеер“ и театър „Българска армия“. Благодарение на тях наш екип ще бъде допуснат зад кулисите на наградите. Един от най-обичаните родни комици Ники Станоев ще се включи с видеоинтервюта от бекстейджа, които ще можете да гледате в платформата на 7arts.bg.

На 24 май четете още:

„Времеубежище“ донесе „Букър“ на Георги Господинов

artportal.news ви среща ексклузивно с носителите на „Аскеер 2023“

„Да поЧетем“ на Славейков

Празнуваме 24 май с Максим Ешкенази и „Вивалди завинаги“ в Античен театър

Актуално

Избрано за вас