На колко години си, скъпа: Секс скандалите в музикалния свят

Елвис и Присила, 1967 ; Фотокредит: AP/Shutterstock

На колко години си, скъпа: Секс скандалите в музикалния свят

Елвис и Присила, 1967 ; Фотокредит: AP/Shutterstock
Сподели

Музикалната индустрия съперничи на Холивуд като бизнеса, привличащ секс скандалите като магнит. Първенството по медийни сензации за насилие зад кулисите се държи от рока във всичките му стилови вариации.  Историите на няколко жени в социалните мрежи сринаха живота на Тил Линдеман за по-малко от месец. Фронтменът на Rammstein загуби сделка с издателство, а маркетинга на групата бе качен на трупчета от Universal Music, докато прокуратурата в Берлин го разследва по обвиненията.

Случаят с Линдеман ни мотивира да подберем още няколко примера за артисти, чиято популярност и позиции се разклащат от скандала. 

„Тези рок звезди имат изключителна привилегия и са свикнали да получават това, което искат – когато поискат“,

споделя за New York Post Джаки Фукс. Бившата бас китаристка в изцяло момичешката тийнейджърска група на Джоан Джет Runaways казва, че чувството за привилегия често може да се простира до секс с уязвими непълнолетни момичета и тези едва над възрастта за съгласие.

Джаки Фокс, 1976 ; Фотокредит: Michael Ochs Archives

Те виждат сладко момиче и си мислят „Трябва да я имам“, защото всяка тяхна нужда трябва да бъде изпълнена. Привлечени са от невинността им. Смятат ги за лесна плячка, тъй като са убедени, че няма да срещнат отпор“, каза Фукс, сега на 61 години.

„Те ще получат удоволствието си и никой няма да им потърси сметка за това.“

Фукс, която през 2015 г. заяви, че е била изнасилена на 16 от вече покойният мениджър на Runaways Ким Фоули, казва, че експлоатацията на млади фенове е нещо обичайно от десетилетия.

„Те могат да бъдат в средата на нищото в 3 часа сутринта, да кажат на някого, че са в настроение за пица в Ню Йорк. И в екипа им винаги има човек, който върши намира начин нещата да се случат“, каза Фукс.

Ето и няколко от известните имена в рок индустрията, които са били въвличани в сексуални скандали. 

Елвис и Присила, 1967 ; Фотокредит: AP/Shutterstock
Елвис Пресли

През цялата си кариера легендарният изпълнител от Мемфис се опитвал да скрие интереса си към непълнолетни момичета, както и употребата на наркотици и шантав избор на храна. Една от първите му приятелки била 15-годишната Дикси Лок.

След това, през 1959 г., когато е на 24, той  среща бъдещата си съпруга Присила Болю, която тогава е на 14. Двойката започва да съжителства заедно две години по-късно, но Присила твърди, че не са правили секс преди брака си. Те се женят едва през 1967 г.  „Мога само да се върна към концепцията му за това какво искаше от една жена. Някъде в миналото си той искаше девственост.“, споделя Присила в интервюта.

Предполага се, че Присила и Дикси не са единствените тийнейджъри, към които Елвис е бил привлечен. В книгата си Elvis Presley: A Southern Life авторът Джоел Уилямсън твърди, че звездата е взел антураж от три 14-годишни на турне. Предполага се, че ги е насърчил да се борят, гъделичкат и целуват.

Джери и Майра, 1957 ; Фотокредит: Alamy Stock Photo
Джери Лий Луис

Един от най-шокиращите скандали в музиката е бракът на изпълнителя на Great Balls of Fire с Майра Гейл Браун, дъщерята на неговия братовчед и басист Дж. Браун. През 1957 г. бъдещата булка е само на 13, около девет години по-млада от младоженеца.

Съюзът е открит почти случайно, след като любопитен британски репортер пита Майра коя е тя по време на първото турне на Луис, когато тя е част от антуража му. Тя отговори: „Аз съм съпругата на Джери Лий.“

Шумът около брака се отразява драстично на кариерата на Луис. Той е освиркван по време на изпълнения и продажбите на записите му замират.

Музикантът, който сега е на 85 години, се развежда с Майра, третата си съпруга, 12 години след сватбата им. Той сключва брак още четири пъти.

Дейвид Боуи, 1973 ; Фотокредит: Michael Ochs Archives
Дейвид Боуи

Лори Мадокс многократно е заявявала, че е загубила девствеността си с покойната мегазвезда, когато е била едва на 14-годишна възраст. Боуи е бил на 22 по това време в началото на 70-те.

Към днешна дата 62-годишната жена твърди, че Боуи я преследвал, но тя първоначално го отхвърлила. Въпреки крехката  си възраст тогава тя твърди, че са правили секс няколко месеца по-късно в хотелската му стая. Това доведе до предполагаема тройка с друго непълнолетно момиче, Сейбъл Стар.

Джими и Лори, 1972 ; Фотокредит: Michael Ochs Archives
Джими Пейдж

През 1972 г., когато е на 28, китаристът на Led Zeppelin прави секс с Лори Мадокс, тогава на 14. Същата тийнейджърка, за която се твърди, че е загубила девствеността си с Бауи, според статия от NPR от 2015 г.

Според Phoenix New Times, Мадокс твърди, че Пейдж е накарал мениджъра на групата Ричард Коул да я „отвлече“ и по-късно да му я представи като подарък. Тя казва, че са били в лъскав ресторант, когато Пейдж й казал, че „ще бъде с него“. Когато тя отказва, Коул я извежда от залата и й нарежда „да се качи в проклетата кола и ако мръднеш, ще ти счупя главата“.

Мадокс твърди, че е откарана до хотел, където е била издърпана в една от стаите. Пейдж я е чакал. Думите му били: „Казах ти, че ще те имам“. Предполагаемият контролиращ характер на музиканта го превърнал в истински деспот. Той често я е държал заключена в стая с охрана, която я наблюдава. „Наистина не ми беше позволено да ходя на много места с него“, казва тя.

Бил и Манди, 1989 ; Фотокредит: Peter Brooker/Shutterstock
Бил Уайман

Басистът на Rolling Stones Уайман предизвика фурор в Обединеното кралство в началото на 80-те години, когато за първи път срещна 13-годишната Манди Смит в нощен клуб в Лондон. Последвалата връзка, одобрена от родителите на Смит, се разви шумно на първите страници на вестниците.

Разликата във възрастта между рокаджията, тогава разведен баща на едно дете, и Смит, която таблоидите нарекоха „оригиналното диво дете“, е 34 години. Смит твърди, че е правила секс с Уайман, когато е била на 14 и двамата са се оженили през юни 1989 г., когато тя е била на 18. Разделят след две години и се развеждат две години по-късно.

В интервю за Daily Mail от 2010 г. Смит, тогава 40-годишна, изразява съжаление за миналото. „Никога не можеш да си върнеш тази част от живота си, детството си, обратно“, каза тя.

Подобно на Мадокс, тя вярва, че възрастта за съгласие за полово сношение трябва да се повиши най-малко до 18 години.

„А някои момичета дори и тогава не са готови“, каза тя. Смит също така призна, че времената са се променили. „Ако това се случи днес, Уайман щеше да бъде абсолютно охулен от пресата. Той щеше да е в затвора.“

Р. Кели ; Фотокредит: Alamy Stock Photo
Р. Кели

Музикантът, който е създал най-голямо отвращение в отношението си към младите момичета, е Р. Кели. Като изгряващ продуцент, той се твърди, че се е оженил незаконно за 15-годишната певица Алия през 1994 г. – обвинения, които Кели отрича. Алия, която трагично загина в самолетна катастрофа преди 20 години, беше повече от десетилетие по-млада от него. Показвайки презрението си към закона, той нарече дебютния й албум Age Ain’t Nothing but a Number.

Бракът беше анулиран, след като семейството й разбра за съюза. През 2002 г. Кели получи 21 обвинения, свързани с детска порнография, предимно с участието на 14-годишно момиче. Въпреки това той излезе на свобода през 2008 г.

Съдбата му се промени след излъчването през 2019 г. на жестоката документална поредица Lifetime „Да оцелееш с Р. Кели“, в която множество жени излязоха с шокиращи обвинения в малтретиране.

Недоволството доведе до това, че певецът беше изхвърлен от звукозаписната си компания и обвинен в редица предполагаеми федерални сексуални престъпления, включително трафик на хора, детска порнография, рекет и възпрепятстване на правосъдието.

Актуално