Държавната опера в Русе празнува 74-и рожден ден

Фото кредит: Държавна опера - Русе

Държавната опера в Русе празнува 74-и рожден ден

Фото кредит: Държавна опера - Русе
Сподели

Държавната опера в Русе отбелязва своя 74-и рожден ден. В историята на всеки град има събития, които с живителната си сила остават незабравими и неповторими.

Мечтите и стремежите на гражданите на Русе да имат свой собствен оперен театър намират своето щастливо удовлетворение на днешната дата през  1949 г. с постановката на операта „Травиата“ от Джузепе Верди. Оркестърът, който изпълнява този исторически спектакъл, е Русенската филхармония.

Спектакълът е дирижиран от знаменития български диригент и композитор Константин Илиев. В ролята на Виолета Валери е Брилянта Кеворкян, Флора Бервоа е Вяра Въжарова, а АнинаДаница Тодоров. Като Алфред Жермон се представя Косьо Лунгов, а Жорж Жермон е Кирил Кръстев.

Специални гости от София са изпълнили залата. Те са приветствани от кмета на града Димитър Теохаров, който разказва за трудностите, съпътствали великото дело.

Точно в 20 часа оркестърът

свири националния химн и всички стават на крака,

след което представлението започва.

Русенската общественост и гостите разбират недвусмислено, че Русе трябва и може да има оперен театър.

Спектакълът е аплодиран бурно, а участниците – обсипани с цветя, а цял час след представлението в гримьорните се изреждат гости, за да изкажат възторжените си отзиви. Това разказва в спомените си самата Брилянта Кеворкян.

На 27 ноември 1949 г. се поставя началото на един дълъг и нелек творчески път на русенския оперен театър, изпълнен с много предизвикателства, някои от които представляват в същността си постигане на високи творчески цели, а други – трудности, белязани от историческите обстоятелства и от промените в съдбата на българската държава.

Въпреки това, Русенската опера завоюва и защити авторитета си на първокласна институция, прославила оперното и балетното изкуство в страната и далеч отвъд пределите на България!

Фото кредит: Държавна опера – Русе

Актуално