Правете тези 14 домашни маски и косата ви ще ви благодари (част 1)

Снимка: DANIELLE DALY

Правете тези 14 домашни маски и косата ви ще ви благодари (част 1)

Снимка: DANIELLE DALY
Сподели

Независимо дали става въпрос за увреждане, сухота, люспи, накъсване или избледняване, всички се сблъскваме с проблеми с косата. Смяната на сезоните, топлината в помещенията, външните фактори и горещите инструменти за коса са само част от виновниците, които могат да причинят тези неприятности.

За щастие, не е нужно да ходите до магазина или да добавяте поредния козметичен продукт в онлайн количката си. Можете да се насочите направо към кухнята си за ежедневни съставки, които можете да превърнете в маска за коса „Направи си сам“, за да оправите косата си с помощта на няколко прости основни продукта от килера.

По-долу сме събрали най-добрите маски за коса „Направи си сам“ за всички ваши най-големи проблеми – от раздразнен скалп до увреждане и сухота. Блестящата и лъскава коса е само на една маска за коса разстояние – и дори не е нужно да излизате от къщи.

1. Маска с кокосово масло за суха коса и скалп
Снимка: HD CONNELLY//GETTY IMAGES

Овлажнявайте, овлажнявайте, овлажнявайте – това ще помогне и за предотвратяване на цъфтежа, накъсването и чупливостта. Ако обикновеният балсам не ви е достатъчен, изберете интензивна нощна терапия с кокосово масло. То може да проникне в косъма и да възстанови косата.

Съставки: 1 супена лъжица кокосово масло

Начин на употреба: Преди лягане загрейте кокосовото масло в микровълнова фурна, след което масажирайте влажната коса, като избягвате корените. (Ако желаете, завържете кичурите на кок и/или ги покрийте с шапка за душ или с фолио за коса.) На сутринта измийте с шампоан.

2. Маска от авокадо, мед и маслиново масло за суха и увредена коса
Снимка: ANJELAGR//GETTY IMAGES

Различни фактори могат да доведат до увреждане на косъма: прекомерна употреба на стилизиращи инструменти, боядисване на косата, химическо третиране и др. Помогнете си да противодействате с маска за коса от авокадо и зехтин. Снабдена с омега-3 мастни киселини, тази процедура помага за укрепване на косата и придава блясък. Ползите не се изчерпват с косата: Маска на основата на авокадо също „помага за подмладяване и овлажняване на скалпа“.

Съставки: Половин авокадо, 1 супена лъжица зехтин, 1 супена лъжица мед и 3 капки етерично масло по избор

Начин на употреба: Разбъркайте съставките, докато се смесят напълно, след което нанесете върху мокра коса с върховете на пръстите си, като започнете отдолу и се движите нагоре. Можете да увиете косата си в кок и да я покриете с шапка за душ. За да активирате съставките, изсушете покритата с шапка за душ коса в продължение на 10 минути. Оставете я да престои още 20 минути, след което измийте с шампоан.

3. Маска с канела и кокосово масло за растеж на косата
Снимка: TETRA IMAGES//GETTY IMAGES

Опитайте маска с канела – антимикробната подправка е известна с това, че стимулира кръвообращението и подпомага растежа и здравината на косата.

Съставки: 1/4 чаша кокосово масло и 1 ч.л. канела

Начин на употреба: Смесете добре съставките. Нанесете маската върху корените и част от косата си и масажирайте скалпа. Оставете я да престои в продължение на 30 до 45 минути и изплакнете. Стремете се да правите тази маска поне веднъж седмично.

4. Маска с рициново масло за къдрава коса 
Снимка: KAZMULKA//GETTY IMAGES

Накъсването на косата може да се дължи на увреждане, на околната среда или и на двете, а някои видове коса са по-предразположени към това. Поддържайте кичурите на разстояние, като запечатате кутикулата или външния слой на косъма с омекотяваща съставка като рициновото масло, което „действа като защитно средство и може да помогне за укрепването на кичурите“. Произведено от семената на рициновото растение и „съставено основно от мастна киселина рицинолова киселина, то покрива и подхранва, за да подобри гладкостта.

Съставки: Рициново масло

Начин на употреба: Втрийте малко рициново масло в дланите си и нанесете много тънък слой върху склонните към накъсване зони на сухата коса.

5. Маска от ориз и авокадо за къдрава коса
Снимка: FOODCOLLECTION/GETTY IMAGES

Къдравата коса е склонна към изсушаване и увреждане и винаги може да използва малко допълнителна хидратация. Затова можете да използвате маска с оризова вода, „тъй като тя съдържа инозитол, който помага за възстановяване на увредената коса и по този начин може да помогне за запазване на къдриците“. Авокадото в маската добавя незабавно подхранване.

Съставки: 1 чаша ориз, 2 чаши вода, 1/2 авокадо

Начин на употреба: Накиснете ориза във вода, след което използвайте сито, за да отстраните оризовите зърна от водата. Намачкайте авокадото, след което го добавете към водата с ориза. Нанесете върху косата и изплакнете след 20-25 минути.

6. Маска от мед, банан и кокосово масло за избелена или боядисана коса
Снимка: GETTY IMAGES

Боядисаната коса винаги може да се възползва от повече хидратация, особено изрусените кичури. Уверете се, че използвате съставки, които няма да компрометират цвета. Тази маска помага за увеличаване на влажността, без да засяга нюанса.

Съставки: 1 супена лъжица мед, 1 обелен банан и 1-2 супени лъжици кокосово масло

Начин на употреба: Смесете съставките, след което нанесете върху косата за 15 минути и изплакнете.

7. Маска от банан, мед, яйце и зехтин за тънка коса
Снимка: RACHEL WATERS//GETTY IMAGES

Протеиновата терапия може да помогне за изпъстряне на кичурите, независимо дали са естествено тънки, или са загубили своята пълнота. Направете „бананово протеиново смути“ за коса с богати на аминокиселини банани и яйца, за да подобрите еластичността, да укрепите и да придадете плътност, казва Одри Дейвис-Сивасоти, трихолог в Хюстън и автор на книгата „Рехабилитация на грижата за косата“: „Резултатите са незабавни и се запазват до следващия шампоан“, добавя тя.

Съставки: 2 жълтъка, 2 обелени узрели банана, 2-3 с.л. мед, половин чаша балсам, 2 с.л. зехтин

Начин на употреба: Смесете всички съставки до получаване на пюре. Напълно покрийте косата с процедурата, оставете да действа 20-30 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Актуално

Избрано за вас