Риба, диня, рокля: поп инвазията на Хари Стайлс

Риба, диня, рокля: поп инвазията на Хари Стайлс

Сподели
Годината на хамелеона от Чешър започна с „Грами“ за най-добър албум, глобално турне и награда за най-продаван сингъл в света

Риба, диня, рокля. За масовата публика тази комбинация би звучала отблъскващо, особено поднесена в гардероба, но за Хари Стайлс е ракета-носител за хитове. Adore You, любовният химн, който го легитимира като пълнокръвен изпълнител в мейнстрийма, е писана за домашният му любимец. Златна рибка, към която бил изключително привързан.

Заснета на плажа в Малибу през януари 2020, два месеца преди глобалната пандемия

да затвори света, Watermelon Sugar става първият No.1 хит на Стайлс в САЩ. Еротичната игра с резените диня на хубавиците във видеото кореспондира с посланието, което артистът първо посвети на дефицита от докосване покрай COVID.

На второ четене, година по-късно на концерт в Нешвил, Хари простичко призна, че е създал радиофонична ода за женския оргазъм. Роклята пък е събирателен образ на всичи революции в модата, които хамелеонът от Чешър си позволява. Първият мъж, украсил корицата на Vogue, и то в плисирана рокля на Gucci.

Артист, който в стайлинга си жонглира с мъжкото и женското начало със скоростта на влак-стрела и дързостта на Джагър.

Хари все пак заложи на панталоните за тазгодишната церемония по връчване на „Грами“, където Harry’s House

отнесе с шут конкуренцията в категорията „Най-добър албум“

Спечели и 4 статуетки от 4 номинации и на BRIT. Преди броени дни Стайлс осъмна с още едно престижно отличие на нощното си шкафче. IFPI (Международната федерация на звукозаписната индустрия) обяви зарибяващо танцувалната As It Was за най-продаван сингъл в света.

Как един сервитьор в пекарна остава несбъднат судент по право, но получава все повече предложения за роли в киното, докато пренаписва историята на съвременната поп музика с финес?

X Factor, One Direction и един късметлийски чат за … понички

Годината е 2010. Жури в британския X Factor са Саймън Кауъл, Никол Шерцингер и Луис Уолш.  На сцената излиза синеоко момче с бузки като бухти и усмивка, от чиято сладост можеш да хванеш диабет. „Аз съм Хари Стайлс, на 16 съм и откакто се помня, искам да се явя на кастинг. Майка ми казва, че съм наистина добър певец, но искам да чуя мнението на хора, които наистина разбират от музика.“

Когато не учи, Хари работи в пекарната на майка си. Обича да сервира и да общува с клиентите. Това провокира закачки от страна на пиперливия Кауъл и качествата на истинска звезда у Стайлс. С все още мутиращ глас, той

разказва за себе си с безпрецедентен чар и откритост

Но и с увереност, зад която стои човек с безкрайно ясна мисия: да пее и да забавлява. И това самочувствие влиза като у дома си, органично и без грам претенция на сцената.

„Какво се харчи най-много в магазина?“, пита Кауъл. „Виенски кифли. Поничките винаги са хит. Погребалните хлебчета наистина отиват под земята като продажби.“, отвръща Хари. До тогава опитът му се свежда до едно спечелено състезание с училищна банда, в която е вокалист. Това му стига, за да разбере едно: „Когато пея пред хора, усещам отскок. Усещам тръпка, която ме движи. Знам, че искам да правя това цял живот, и ако в това шоу журито ме пореже, ще саботира бъдещето ми брутално.“

Хари Стайлс е посредствен в изпълнение със синбек,

но Кауъл надушва нешлифования вокален  диаманд напук на възрастта и хормоните. Настоява за акапелно изпълнение и Isn’t She Lovely на Стиви Уондър му осигурява място в шоуто, което го събира с One Direction.

Те стават първата британска бой група, оглавила Billboard. Чупят дузина рекорди по продажби, популярност и дълголетие (пет години са респектиращ живот за всеки маркетинг продукт от такъв калибър). Любопитното е, че в периода, в който попадат под водопад от сутиени като тийнидоли, Зейн Малик е определян като най-добрият вокалист в групата. Той е и първият, който напуска. Сервитьорът от Чешир, който заради X Factor никога не стига до университет, сяда да пише песни. Слуша извънредно много рокендрол. Къса с Тейлър Суифт. Обгражда се с гениални музиканти и много татуси. Развива писането на текстове с темпото, с което сменя перлите на майка си пред огледалото. И постепенно се превръща в артистът, който разпродава стадиони с капацитет от 30 000 до 80 000. А светът се сеща за Зейн Малик само когато го сравнява с успехите на Хари Стайлс.

Женско царство в Къщата на Хари

Ако се чудите какво има в „Къщата на Хари“ (Harry’s House), отговорите са многопосочни и цветни като дъга от еднорози. Ще намерите брилянтна поп продукция на ръба на инди рока. Безсъние, паник атаки и лекарства за справяне с тях. Диня. Лакочистител. Боксова круша. Футболна топка. Гардероб, който ще накара Мерилин Менсън и Елтън Джон да се чувстват на чаено парти за девственици. Китара. Това е част от домашния арсенал на звездата Хари Стайлс.

В детството му в Чешър у дома е било просто женско царсто.

Майка му Ан Туист е най-големият му фен

и не спира да го подкрепя по пътя в музиката. Тя издържа семейството, след като бащата ги напуска. Хари още не е бил достатъчно голям, за да напише името си правилно. За периода на раздяла той казва: „Когато си толкова малък, ти просто блокираш травмата. Бях на 7. Никога не съм усещал, че светът ми се разпада, защото раздялата не накара родителите ми да ме обичат по-малко.“ Стайлс описва майка си като човекът с „най-голямо сърце“. Тoй е отгледан от вторият й съпруг Робин Туист, който губи битката с рака едва 57-годишен и не успява да види Хари като мултиплатинена звезда.

Втората, но не и по важност жена в живота на Хари, е сестра му Джема. Тя е успешен дизайнер на очила, а вкусът й към модата е култивиран от майка й. В причудливите й изобретения от папие маше и в ръчно ушитите й карнавални костюми се раждат революционните стайлинг решения, които Хари ще взима като артист.

Без пол, но с характер в модата

Стайлс често пазарува от женската секция в магазините и е горд от това. Появявайки се на корицата на Vogue, той споделя: „Много граници са размити – в модата, в изкуството въобще. Мисля, че хората все по-малко се вълнуват от половата идентичност. Дори ако мъжественото и женственото съществуват, техните граници са въпрос на игра и гледна точка. Вече не ни се налага да живеем в стеротипа.

Нужно е просто да си добър в това, което правиш, независимо от сферата на таланта ти

Той продължава: „Има толкова много мъжественост в това да си позволиш да изглеждаш уязвим и да подчертаеш женското в себе си. И аз се чувствам абсолютно комфортно.“

На корицата на Fine Lines (2019) той е с бял чарлстон панталон и цикламена риза с щедро жабо. И още по-отворено към света деколте. Този албум спаси здравия ми разсъдък в тежките дни на изолация по време на пандемията, а 9-годишната ми дъщеря не спря да пита

„Хари Стайлс фламенко танцьорка ли е с тези токченца?“

Той отговаря, макар индиректно и доста по-глобално, в интервюто за Vogue: „Държа да нося определени неща не защото изглеждам гей, или защото ме правят мега хетеро, или апетитно бисексуален. А защото просто смятам, че ми стоят готино. Дрехите са създадени, за да се забавляваш, да си играеш и да експериментираш с тях. Със сексуалността е същото.“

Любов като на кино

В продължение на две години Хари Стайлс бе с Оливия Уайлд. Феновете на „Д-р Хаус“ я познават като лекарят с кодово име Тринайсет от култовия сериал. Двамата се срещат на снимачния сет на „Не се тревожи скъпа“ през 2020 г. Уайлд е режисьор на филма, а Стайлс идва в каста на мястото на Шая Лебьоф.

В началото на 2021 г потвърждават слуховете, че са заедно, появявайки се в комплект като гости на сватба. Уайлд пътува във всеки възможен момент от Ел Ей до всяка точка на света, за да бъде със Стайлс по време на турнето му.  Актрисата крие ревниво личния им свят и един от малкото коментари по адрес на Хари, които си позволява публично, са още преди премиерата на общия им филм. Тогава все още не са двойка. „За мен той е много модерен

и се надявам този тип самоувереност, която носи като мъж

– с пълна липса на токсична мъжественост – да е добра индикация за неговото поколение и за бъдещето на света. Вдъхновяващо е да видиш Хари в лидерска позиция като някой, който пренаписва дефиницята за това какво е да си  стопроцентов мъж със самочувствие.“, казва Уайлд.

„Не се тревожи, скъпа“ бе представен с успех на кино фестивала във Венеция миналата година, а малко след това двойката обяви, че се разделя „приятелски“.

Фотокредит: Vogue/Backgrid/Columbia Records/Wikipedia/YouTube/AP/Film Magic/Instagram/CBS/NPR

Актуално

Избрано за вас