Ползи vs недостатъци на намалената работна седмица

Снимка: Pixabay

Ползи vs недостатъци на намалената работна седмица

Снимка: Pixabay
Сподели

Искало ли ви се е някога да намалите продължителността на своята работна седмица? Мечтата ви може да стане реалност по-бързо, отколкото си мислите. Концепцията за съкратено работно време набира популярност в световен мащаб, тъй като организациите и правителствата признават вредното въздействие на дългите часове работа върху служителите.

Тази перспектива катализира промяна към преосмисляне и намаляване на работното време с цел насърчаване на по-здравословни практики на живот.

Какви са ползите от намаленото работно време?

В няколко държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия, Швеция и Испания, са проведени опити, за да се провери ефективността на по-кратките работни седмици. Резултатите разкриват следвните ползи:

По-кратката работна седмица може да ви насърчи да приключите работата си по-бързо и да се разсейвате по-малко. През 2020 г. американската компания Buffer въведе четиридневна работна седмица. Въз основа на проведените от тях обширни изпитания 34 % от служителите им се чувстват по-продуктивни, в резултат на което през 2021 г. трайно преминават към четиридневна работна седмица. Проучването показва още, че

намаленото работно време ви стимулира да бъдете креативни

с времето си и насърчава ефективността.

Наличието на повече време за възстановяване след работа може да повлияе положително на благосъстоянието ви. Проучване от 2022 г. установява, че при намаляване на работното време до 30 часа седмично служителите вече не са толкова стресирани и спят по-спокойно.

По-краткото работно време обикновено подобрява възприемането на житейската ситуация от страна на човека. Проучване в Швеция изследва ефекта от намаленото работно време и отменената обедна почивка за медицинските сестри при запазване на заплатите им. Участниците съобщават за по-голяма удовлетвореност от живота и по-високи нива на енергия.

По-краткият работен ден може да допринесе и за здравословен баланс между работата и свободното време. Проучване установи, че намаляването на работното време на служителите при

запазване на пълното им заплащане води до положителен баланс

между професионалния и личния живот, пише Forbes. Те изпитвали по-положителни емоции преди да отидат на работа, притесненията им намалели и подобрили отношенията си с партньорите, колегите и децата си.

Макар че отдалеч съкратеното работно време може да изглежда като революционна идея, отблизо реалността може да се окаже по-сложна.

Какви са потенциалните капани на намаленото работно време?

Някои компании осигуряват по-кратка работна седмица с удръжки от заплатата. Служителите могат да се сблъскат и с проблеми, свързани с разпоредбите за заплатите и изплащането на извънредния труд. Това може да се отрази неблагоприятно на стандарта им на живот и на спестяванията им. Проучване от 2022 г. установи, че работата с намалено работно време

подтиква 45 % от хората да се притесняват,

че ще имат ниски бъдещи пенсионни доходи. 33 на сто от хората смятат, че е по-трудно да „свържат двата края”.

Стремежът да се изпълнят задачите за по-кратко време може да попречи на социалните аспекти на работата. Някои компании съкращават и обедните почивки, за да компенсират пропуснатите часове. В такива случаи служителите рядко се срещат с колегите си и пропускат социалното общуване.

Намаляването на работното време може да увеличи напрежението върху служителите, когато се прилага без предвиждане. Изпитване на четиридневна работна седмица, проведено в Обединеното кралство, установи, че

работата се е усещала по-интензивна

за 36 % от служителите. 45 на сто от служителите също така смятат, че производителността им или е останала същата като преди, или е намаляла в сравнение с нея.

Обширните изследвания на съкратеното работно време все още не са установили неговата ефективност в дългосрочен план. Проучване на Галъп от 2022 г. разкрива, че високото благосъстояние, което някога се е свързвало с четиридневната работна седмица, се изравнява с това на петдневната работна седмица.

Желанието ви за по-кратка работна седмица е основателно. Въпреки това – започването на разговор за съкращаване на работното време с екипа ви изисква такт и внимание. Трябва да проведете открит диалог, като изтъкнете потенциалните ползи и обърнете внимание на потенциалните негативни ефекти. По този начин ще си осигурите плавен преход към новата работна среда.

Актуално

Избрано за вас