Човекът vs AI – кой ще победи в творческата битка

Снимка: Pixabay

Човекът vs AI – кой ще победи в творческата битка

Снимка: Pixabay
Сподели

Неотдавна творба на фламинго със скрита от погледа глава, която беше отличена в категорията „фотография 1839“, на AI конкурс се оказа, че не е създадена с помощта на изкуствен интелект.

Фотографът Майлс Астрай, който е заснел изображението, целенасочено е вписал снимката си в категорията на наградите за изкуствен интелект. Целта му е да направи проучване относно изоставането на хората от технологичния напредък.

Снимка: Miles Astray

След като се оказа, че творбата наистина е създадена от човешка ръка, Астрай беше дисквалифициран. Снимката, озаглавена FLAMINGONE, беше избрана и от публиката.

Малко след това Астрай публикува статия на своя уебсайт, в която обяснява мотивите за своите действия. ,,..Целта ми беше да докажа, че съдържанието, създадено от човека, не е загубило значението си, че майката природа и нейните човешки интерпретатори все още могат да победят машината. Най-вече, че творчеството и емоцията са нещо повече от низ от цифри“, написа той.

Художникът признава, че работата му върху FLAMINGONE е бил идеалният избор за експеримент, защото е

,,сюрреалистичен и почти невъобразим кадър, и все пак напълно естествен“. 

С участието си в конкурса Астрай иска да изпрати и директно послание до журито. То включвало членове от The New York Times, Getty Images, Phaidon Press, Centre Pompidou, Christie’s и Maddox Gallery.

Тази ситуация предизвиква някои дискусии около връзката между художника и изкуствения интелект. Ситуацията започва да изглежда мрачна за творците в Австралия.

Художниците изпаднаха в паника след новината, че Meta ще започне да използва публикации в Instagram и Facebook, за да обучава собствените си инструменти за изкуствен интелект.

Снимка: Pixabay

За разлика от Европейския съюз, където са въведени определени онлайн правила за защита на данните, австралийците няма да имат възможност да се защитят от тази практика или да се откажат от нея.

От 26 юни Meta ще започне да събира потребителски данни от снимки,

публикации и надписи, за да захранва своите инструменти за създаване на изкуствен интелект, включително генериране на изображения.

Понастоящем изглежда, че единствената възможност да защитите данните си е или да направите профила си личен, или да се откажете напълно от Instagram.  Така може да се стигне до това много артисти да загубят голяма част от аудиторията, която са изграждали във визуално ориентираната платформа в продължение на години.

Всъщност мнозина сега се насочват към Cara, социално приложение за творци, за да избегнат политиките на Meta за изкуствен интелект. Това съобщи Artshub.

Само за една седмица потребителите на тази платформа нараснаха от 40 000 на 650 000. Cara не позволява споделянето на изкуство с генеративен изкуствен интелект на своята платформа. Но не е ясно дали платформата може да предложи същото ниво на обхват и ангажираност за творците, както Meta.

Художникът на комикси Джей Скот Кембъл съветва да не се скача толкова бързо върху малка, неизпитана платформа, особено когато Instagram е установен източник на приходи.

Други предлагат да се използва Glaze – система, разработена от Чикагския университет, която

,,защитава хората на изкуството, като прекъсва имитацията на стила“.

Тя работи чрез поставяне на кодирана система върху публикуваните произведения на изкуството, която не се забелязва от човешкото око. Така подвежда моделите на изкуствения интелект да я възприемат като драстично различен стил.

Имайки предвид някои доклади – изглежда, че ефективността на това все още е под въпрос.  Далеч не е дългосрочно решение.

Макар да искаме да се възползваме от AI и неговия потенциал като сътрудник в художественото творчество – изглежда, че в големите корпорации хората вече са на заден план. На кратко – след една малка победа AI се завръща да отмъсти.

Актуално

Избрано за вас