Максим Цеков с първи концерт от проекта „Лауреатите“

Снимка: Cantus Firmus

Максим Цеков с първи концерт от проекта „Лауреатите“

Снимка: Cantus Firmus
Сподели

Mладият цигулар Максим Цеков ще гостува у нас след седмица за участие в проекта „Лауреатите“, организиран от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

„Инструментите от висока класа звучат страхотно, но за да се случи това, е необходимо да се научат някои неща, да се открие начинът, по който се постига техния превъзходен звук“,

разказва в интервю по повод събитието талантливият изпълнител от български произход. Като лауреат на престижния конкурс „Алберто Лиси“ в Швейцария през 2019 година Максим има привилегията да получи като награда майсторска цигулка, изработена през 1829 г. от прочутия френски лютиер Жан Батист Вийом.

Ценният инструмент му е предоставен за 4 години, през които Максим се научава да открива в него богатството от звукови багри и нюанси. Сега той вече свири на друга, също майсторска цигулка „Charles François Gand“ от 1847 година. Младият талант добавя:

Тя има силен и много красив звук и е идеална за солови изяви.


В момента тя е моят глас!“.

На 11 юни столичната публика ще има удоволствието да го чуе като солист, концертмайстор и водач на оркестър „Кантус Фирмус“ в една разнообразна и атрактивна музикална програма. Концертът ще се състои в красивата зала на Централния военен клуб от 19:30 ч., а ден след това цигуларят и оркестър „Кантус Фирмус“ ще гостуват за първи път в Казанлък с изява на сцената на Народно читалище „Искра – 1860” от 19:00 ч.

Програмата представя любими творби от П. И. Чайковски, Е. Елгар, Фр. Шуберт, С. Барбър и Георги Андреев. Максим ще осъществи премиерното изпълнение на цигулковата пиеса „Смиляна“, създадена специално за събитието от големия наш композитор Георги Андреев. Част от програмата е и прочутото Adagio на С.  Барбър, което цигуларят описва като:

„една от най-красивите и дълбоки пиеси, написана всъщност за струнен квартет, но която се свири предимно със струнен оркестър“.
Снимка: Cantus Firmus

Акцент за вечерта ще бъде също Рондо за цигулка и оркестър – ранна композиция на Фр. Шуберт, създадена за неговия брат Фердинанд и вдъхновена от творчеството на Моцарт. Именно с музика на Моцарт бе дебютът на Максим Цеков през 2022 година, когато той взе участие в „Европейски музикален фестивал“, отново в партньорство с оркестър „Кантус Фирмус“. Музикалното изживяване ще бъде допълнено от мултимедия, подготвена от млади специалисти от Образователен център SoftUni Creative.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас