Дейзи Ридли от „Междузвездни войни“ за първи път говори за болестта си

Снимка: Jonathan Olley/Lucasfilm

Дейзи Ридли от „Междузвездни войни“ за първи път говори за болестта си

Снимка: Jonathan Olley/Lucasfilm
Сподели

Актрисата Дейзи Ридли говори за първи път за това, че е диагностицирана с Базедова болест – автоимунно заболяване, което засяга предимно жени на млада и средна възраст. Това предаде BBC.

32-годишната Ридли, известна с ролята си на Рей в последните филми от поредицата „Междузвездни войни“, първоначално обяснява симптомите, включващи ускорен сърдечен ритъм, загуба на тегло, умора и треперене на ръцете, с последиците от заснемането на скорошен филм.

„Помислих си, че просто съм играла много стресираща роля,

вероятно затова се чувствам зле“, казва тя пред Women’s Health. Но след това ѝ поставят диагноза, след като един лекар предполага, че това може да е Базедова болест, която според него често кара хората да се чувстват „уморени, но с енергия“.

Ридли осъзнава, че се е чувствала особено раздразнителна, казва тя. „Беше смешно. Мислех си, че съм раздразнена от света, но се оказа, че всичко функционира толкова бързо, че не можеш да се успокоиш“.

Снимка: Getty Images

Тя заяви пред списанието, че

жените не бива да се примиряват с това, че се чувстват зле.

„Всички четем статистиката за жените, които не са диагностицирани или са подценени, и става въпрос за това да се примирим с това да кажем: „Наистина, всъщност не се чувствам добре“, а не да казваме: „Добре съм, добре съм, добре съм, добре съм“. Просто е нормално да не се чувстваш добре.“

Базедова болест е свързана със свръхактивна щитовидна жлеза

и е „много по-лека от това, което преживяват много хора“, казва Ридли. Но тя добавя: „Дори и да можете да издържите на това, не трябва да го правите. Ако има проблем, не би трябвало просто да го изтърпявате“. 

Снимка: Jonathan Olley/Lucasfilm

След като преди почти година ѝ поставят диагнозата и прави други промени в начина си на живот и хранене, тя казва, че е осъзнала разликата, която те са направили.

„Не осъзнавах колко зле съм се чувствала преди“,

казва тя. „После погледнах назад и си помислих: Как го направих?“

Британската актриса е известна с участието си във филмите „Междузвездни войни“. Включително „Силата се пробужда“ и „Последните джедаи“, както и в последните драми „Маги“ и „Младата жена и морето“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас