Френски артист ще живее 10 дни в бутилка в Париж

Снимка: AFP

Френски артист ще живее 10 дни в бутилка в Париж

Снимка: AFP
Сподели

Френският артист Абрахам Поаншвал решава да направи експеримент и да разбере „как организираш живота си, като знаеш, че те наблюдават непрекъснато“. Размислял да наеме един от многобройните апартаменти с обслужване в столицата, но това не му било достатъчно. Затова днес, на 25-и, той се преместил да живее в огромна бутилка. Тя е поставена пред стадион „Стад дьо Франс“ на канала Сен Дени. Това всъщност е мястото, където ще пребивава през следващите десет дни.

„Ще чуя шум, ще видя моментите на радост, но и моментите на разочарование“, каза 52-годишният френски скулптор пред AFP. Той се запасява с храна и напитки до 3 август. В своята нетипична лодка с размери 6 на 2 метра художникът цели да постави под въпрос както интимността, така и използването на публичното пространство от всеки човек.

Неговото временно жилище е оборудвано със сухи тоалетни, малка вятърна турбина и слънчеви панели. Те осигуряват минимално количество електроенергия за осветление и вентилация.

За да стигне до дома си, Абрахам Поаншевал се плъзна по гърлото на бутилката.След това прибира багажа си, под аплодисментите на малобройната публика. Когато голямата тапае вече поставена обратно на мястото си, кметът на Сен Дени, Матийо Ханотен, открива примитивната комуникационна система, прикрепена към творбата. Тя представлява тръби, свързващи брега на реката с бутилката.Те позволяват на минувачите да разговарят с художника.

Две седмици в мечка

Това не е първият експеримет на тема изолация на Абрахам Поаншевал. През 2015 г. той прекарва две седмици в чучело на мечка. Година по-късно спи една седмица на платформа на 20 метра над земята пред Gare de Lyon в Париж.

Снимка: POINCHEVAL@SOPHIE LLOYD

Неговата нова инсталация, озаглавена „La Bouteille“ (Бутилката), е част от артистичния маршрут, организиран от местната власт по течението на канала Сен Дени. Този маршрут е създаден, за да съвпадне с Олимпийските игри, които започват в петък и завършват на 11 август. Това съобщи 20 Minutes.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас