Отиде си Маги Смит, изиграла проф. Макгонагъл в „Хари Потър“

Снимка: Courtesy Everett Collection

Отиде си Маги Смит, изиграла проф. Макгонагъл в „Хари Потър“

Снимка: Courtesy Everett Collection
Сподели

Маги Смит, една от най-известните британски актриси, чиято дълга кариера обхваща от участието ѝ в „Отело“,  „Хари Потър“ и „Абатство Даунтън“, почина. Това съобщиха синовете ѝ в изявление, споделено от публициста им Клеър Добс. Тя беше на 89 години.

„С голяма тъга трябва да съобщим за смъртта на Маги Смит. Тя почина мирно в болница рано тази сутрин – петък, 27 септември. Тя беше с приятелите и семейството си до края на живота си“, се казва в изявлението. „Тя оставя двама сина и петима любящи внуци, които са съкрушени от загубата на своята изключителна майка и баба“, гласи съобщението.

Смит е родена през 1934 г. в Илфорд, тогава предградие на средната класа в Източен Лондон. Малко преди началото на Втората световна война семейството се премества в Оксфорд. Баща ѝ работи като патолог в Оксфордския университет, пише CNN.

След като завършва гимназия, Смит посещава Оксфордското училище Playhouse от 1951 до 1953 г., като

дебютира на сцената в постановката на Оксфордското университетско драматично общество

„Дванадесета нощ“ на Уилям Шекспир.

След това се появява на Бродуей в „Новите лица от 1956 г.“. През 1957-1958 г. изпълнява главната роля в „Share My Lettuce“. Скоро започва да се появява редовно в пиеси в лондонския театър The Old Vic.

През 1964 г. играе Дездемона в „Отело“ на Оливие. През следващата година се превъплъщава в тази роля във филмовата версия.

Смит печели първия си „Оскар“ за най-добра актриса през 1969 г.

за ролята си на неконвенционална учителка във филма „Премиерата на мис Джийн Броуди“.

През 1978 г. получава втори „Оскар“, този път за най-добра поддържаща женска роля. Той ѝ е връчен за филма на Нийл Саймън „Калифорнийски апартамент“. За работата си получава и награди на Британската филмова академия, включително за ролите си във филмите „Стая с изглед“ от 1985 г. и „Самотната страст на Джудит Хърн“ от 1987 г.

Най-добрите ѝ роли тепърва предстоят. Сред тях е главната в класическия филм от 1999 г. „Чай с Мусолини“ на Франко Дзефирели.

Тя попада в полезрението на по-младите зрители като

строгата, но справедлива учителка по магьосничество Минерва Макгонагъл

в „Хари Потър и философският камък“ (2001 г.). Виждаме я и в някои от продълженията на поредицата.

Признанието идва отново от двете страни на Атлантическия океан за интерпретацията ѝ на Вайълет Кроули в „Абатство Даунтън“. Тя получава три награди „Еми“ за ролята, която повтори за пълнометражен филм през 2019 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас