CineLibri 2022: Прожекция на „Невинният“ във Фрeнския институт

CineLibri 2022: Прожекция на „Невинният“ във Фрeнския институт

Сподели

Прожекция на „Невинният“ в рамките на Cinelibri 2022 е тазгодишната изненада за любителите на седмото изкуство. Тя ще е във Френския културен център в София.

Когато Абел научава, че майка му Силви (60г.) ще се омъжи за мъж, който е бил в затвора, той изпада в паника. Подкрепян от Клеманс, най-добрата си приятелка, той ще направи всичко, за да се опита да я защити. Но една среща с Мишел, новия му тъст, може да предложи на Абел нови перспективи…

Луи Гарел е узрял. „Невинният“ е неговия четвърти пълнометражен филм, който, според критиката

„най-сетне се отърсва от буржоазната

парижка атмосфера, за да се съсредоточи върху обикновени герои от Лион“. Нещо повече, актьорът и режисьорът поема по хлъзгавия път на комедията. Знаем колко е трудно да разсмееш хората, без да изпаднеш в неловки ситуации, които само режисьорът намира за смешни, карикатура или гротеска. Напротив, това е филм, замислен с нюанси и прокрадващ се финес, в който неочакваните обрати предлагат различна гледна точка.

 Между театралността и киното

Филмът е посветен на майката на режисьора. Не би могло да има по-подходящ начин да се отдаде почит на Бриджит Си. Актриса и режисьорка, чиято богата и рискована кариера сама по себе си също би могла да бъде сюжет за филм.

Всъщност още по-точно е да се каже, че филмът е открита почит към актьорското майсторство. Сцената с подготовката и сцената в крайпътния ресторант трябва да се помнят дълго, тъй като дават на филма остър и забавен поглед към актьорския занаят. Гарел, самият той започнал кариерата си и по-известен до момента като актьор, се пита

дали актьорите могат да бъдат искрени хора

или целият им живот е игра и лъжа. В това отношение „L’Innocent“ е много по-малко конвенционален, отколкото изглежда на пръв поглед. Тъй като прави всичко възможно да отклони очакванията, да си „играе“ със зрителите и накрая да ги изненада.

Все пак, филмът има и  недостатъци – фактът, че персонажът на Силви, изигран от една от най-успешните френски актриси Анук Гринберг, уви

липсва в едни от най-интересните сцени на филма

и то точно по темата за актьорската игра; как всъщност може да се теоретизира на базата на „преиграването“? Но едно е сигурно – очарованието на филма идва от постоянната му закачливост. А именно способността му да се заиграва с очакванията на зрителите.

Имате възможност да гледате лентата тази вечер във Френския институт от 18:00 ч., както и на 12.10 от 18:00 ч. в Културен център G8.

Гледаме „Децата на другите“ на Ребека Злотовски

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас