Скоро в кината: “Изкуството да падаш” на Орлин Милчев

Скоро в кината: “Изкуството да падаш” на Орлин Милчев

Сподели

“Изкуството да падаш” – филмът, който спечели наградата за дебют на фестивала “Златна роза” 2022 , ще има своята официална премиера в киното.

Тя е планирана за 19 април, а

зрителите в цялата страна ще могат га гледат първия пълнометражен за режисьора Орлин Милчев от 21 април.

“Изкуството да падаш” разказва историята на Борислава,

много силен дебют в главна роля на Елена Замяркова,

която е 17 на години и отказва да търпи унижения от страна момчетата в училище. Нейната артистична, но лабилна майка – безкомпромисна Александра Сърчаджиева, не й помага. За да не е беззащитна, тя се записва в школа по джудо. Тук открива любовта. Нови врагове застават на пътя й.

Борислава осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си.

За ролята актрисата е имала 10 дни за навлизане в света на джудото. Дубльори не е имало. Боят в сцените е истински, уверяват от екипа. Лентата е заснета за 18 дни през март-април 2021 г.

Освен за забавление, киното е инструмент за задаване на въпроси, кара ни да разсъждаваме по някакви теми.

„Вярвам, че филмът е мост към много отворена към зрителите история с не американски, а по-скоро – европейски изразни средства на това изкуство“, коментира в свое интервю пред БНР Орлин Милчев.

Сценаристи на лентата са Неда Филчева и Марин Дамянов. Зад камера е операторът Емил Христов. Георги Чолаков е изпълнителен продуцент.

В ролите са Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Валери Йорданов, Димитър Николов, Иван Бърнев, Полина Недкова, Мартина Троанска.

Филмът спечели Наградата на публиката на 27-ия София филм фест.

фотокредит: Национален филмов център

Актуално

Избрано за вас