Вземи този „Оскар“: Променят условията за номинация за най-добър филм

Вземи този „Оскар“: Променят условията за номинация за най-добър филм

Сподели

Академията за кинематографично изкуство и наука, която стои зад наградите „Оскар“, променя регламента за номинация в категория „най-добър филм“. Считано от 2025 г., продукциите, предложени за шортлист, ще трябва да са показвани в кината повече от седем последователни дни, съобщи Hollywood Reporter.

Досегашното изискване бе филмите да са показвани на голям екран една седмица.

Новото изискване  цели да подкрепи киносалоните и да подчертае тяхното значение и в момента, въпреки съществуването на стрийминг услугите. Kакто и да изтъкне разликата между продукциите за голям и малък екран.

Промяната няма да засегне филмите, които ще дебютират пред публика в САЩ през настоящата година.

Изискването влиза в сила от 10 януари 2025 г.

Съгласно промяната дистрибуторите ще трябва да представят на киноакадемията план, в който е посочен по-дълъг период на разпространение на филма.

„Надяваме се, че удълженото разпространение на филмите ще насърчи зрителите да се запознават с творчеството ни, посещавайки кината“, каза изпълнителният директор на академията Бил Крамър.

„Оскар“-ите са едни от най-престижните филмови награди в света, присъждани всяка година от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

От 2002 г. наградите се връчват на сцената на театър „Долби“ в Лос Анджелис.

Понастоящем за „Оскар“ могат да бъдат номинирани филми, които са показвани в киносалоните в окръг Лос Анджелис в продължение на поне седем последователни дни през календарната година, предхождаща годината на награждаване.

Актуално