Луиза Григорова: Любовта ни избира, но в крайна сметка ние вземаме решението

Луиза Григорова: Любовта ни избира, но в крайна сметка ние вземаме решението

Сподели

„Щастието трябва да се намери вътре в нас и да живеем живота такъв, какъвто е“, казва в интервю за „24 часа“ актрисата Луиза Григорова и продължава:

„и да се радваме на всичко, което имаме и постигаме. А не да се стремим към някакви изкуствени и несъществуващи образи“.

Звездата от сериали като „С река на сърцето“ и „Откраднат живот“ влиза и в ролята на продуцент с хитовия спектакъл „Отблизо“. Текстът на британския драматург и носител на награда „Тони“ Патрик Марбър оживява на сцената на „Театро“ на 5 и 6 юли.

Освен Луиза, в главните роли са още Александър Сано, Башар Рахал и Любомира Башева.

https://www.instagram.com/p/Ctj6v_TNhoU/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

„Пиесата е любима моя и мечта от много време. За първи път в качеството си на продуцент заедно с Александър Сано и Башар Рахал се заехме да я случим. Много съм щастлива и горда, че успяхме да го направим. Аз съм в ролята на Анна, Башар е в ролята на Лари, Саното е Дан, а за ролята на Алис избрахме Любомира Башева, която смятам, че е страхотна млада актриса. За режисьор предпочетохме Антон Угринов, защото смятаме, че неговата чувствителност и разбиране за любовта и връзките е много дълбока и сериозна. Мисля, че той се справя повече от страхотно с този текст. Сценография и костюми прави Елис Вели, която също е страхотен млад професионалист, а пък музиката е от Калин Николов“.

„Отблизо“ е дисекция на любовта, гарнирана с лъжи, изневери, ревност, страст, сълзи и много смях, посочва критиката.

Пиесата печели петте най-престижни награди за нова драматургия в Англия и САЩ. Българската публика познава сюжета от изключително силния филм със същото заглавие, носител на две награди „Златен глобус“. В киноверсията любовният четириъгълник се разиграва между Джулия Робъртс, Джъд Лоу, Натали Портман и Клайв Оуен.

„В интерес на истината ние смятаме, че подходът към театър и кино е коренно различен и че един текст в театъра и в киното може да бъде интерпретиран по съвсем различен начин, тъй като най-малкото изразните средства са различни. Затова

нашият поглед над тази пиеса е изцяло театрален

и по никакъв начин не се опитваме нито да се сравняваме, нито да подражаваме, нито да черпим вдъхновение от филма. Единствено вдъхновение черпим от текста, който е гениален сам по себе си и оттам нататък е нашата актьорска работа и режисьорската интерпретация на Тони“, споделя актрисата.

Запитана как е според нея: ние ли избираме да се влюбим, или любовта избира нас, Луиза казва:

„В пиесата Алис казва на Анна: “Винаги има един момент – да се отдадеш или да устоиш. Знам, че и ти си имала този момент”. И е точно така. Има момент, в който може да устоим или решаваме да се влюбим. Така че любовта ни избира, но в крайна сметка ние вземаме решението“.

Актрисата, която съди стереотипите за красота с филтър, заливащи ни в социалните мрежи, е категорична, че жените имат нужда от любов и вярва в себе си.

„Животът в Instagram не е истина и е абсолютно изкуствен.

Щастието трябва да се намери вътре в нас и да живеем живота такъв, какъвто е, и да се радваме на всичко, което имаме и постигаме. А не да се стремим към някакви изкуствени и несъществуващи образи“, споделя актрисата и добавя:

„Физическата красота е субективно понятие.

Човек, когато се обича и когато вярва в себе си, изглежда красив. Представата ти за теб самия е това, което заразява другите. Трябва да се обичаме и да се харесваме такива, каквито сме. И аз имам хиляда недостатъка, които сама си виждам, но ако тръгна да се занимавам с тях, няма да ми се получава да изглеждам добре“.

Съпругата на режисьора Мартин Макариев споделя, че в живота у дома, тя е взискателната, на снимачната площадка – той.

https://www.instagram.com/p/CtFAjPNtgpM/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

„Имаме си пълно доверие един на друг и винаги когато за единия предстои нещо, другият го подкрепя 100%“.

С риск да прозвучи наперено, за Луиза трудна роля няма.

„Всеки път е трудно. Един път постигам повече, друг път по-малко. Всички роли са ми интересни, защото не играя себе си, влизам в образ, който е различен от мен, трябва да го разбера, да го допусна и така си минават труд и време“, казва актрисата.

Преди време тя е една от финалистките за участие във филм от поредицата „Джеймс Бонд”:

„Не говоря за това, защото беше тогава, когато Дани Бойл трябваше да режисира “Джеймс Бонд”. Тъй като аз бях финалистка заедно с Анжела Недялкова за „Трейнспотинг” – накрая се колебаеха между нас двете и избраха нея. Но Дани Бойл ме беше запомнил и веднага щом се зае с проекта за Джеймс Бонд, се свърза с мен. Беше много вълнуващо, но както и досега във всичките ми такива случаи, просто се разминавам на косъм. И по тази причина много не говоря за това. Толкова пъти съм била на милиметър от случването на нещо голямо и то така и не се случва, че предпочитам да си мълча и един ден, дай боже, да се случи и да мога да се похваля.

В случая с Дани Бойл той отпадна като режисьор в зародиша на самия филм и съответно отпадна цялата идея момичето да е от Източна Европа, както той го мислеше“.

Актрисата, която винаги е била отговорник на класа, се чувства на място и като продуцент, и няма намерение да стъпва в ролята на режисьор.

„Иначе смятам, че не може всеки идиот с камера да бъде режисьор. Изискват се адски много знание, опит и умение, за да бъдеш режисьор. Не искам да бъда режисьор въобще. Ако бъда нещо, искам да бъда нещо добро“.

Актуално

Избрано за вас