Журито на Дистопия Филм Фест влюбено в Ники Станоев, талантът с голямата награда за най-добър актьор

Журито на Дистопия Филм Фест влюбено в Ники Станоев, талантът с голямата награда за най-добър актьор

Сподели

Актьорът Николай Станоев спечели голямата награда за най-добър актьор на филмовия фестивал „Дистопия“ (Dystopia Film Festival) в Истанбул.

Това е първата му статуетка за роля в игралното кино във филма „Ф1.618“, а още по-голяма радост за него е фактът, че малката роля носи голямо отличие.

„Персонажът ми е атрактивен, но всички там сме атрактивни, всички сме яки персонажи като герои. Там е Деян Донков, Мартина Апостолова, там е Китодар Тодоров, там е Герасим Георгиев-Геро и Иво Димчев е там. И от най-шарените, аз да съм най-шареният! Това е УАУ“,

сподели пред artportal.news Станоев, който хващаме на път за репетиция.

Фотокредит: Ники Станоев

Пълнометражният дебют на аниматора Теодор Ушев отнесе три статуетки от церемонията, проведена в Културен Център „Кемал Ататюрк“ в неделя.

Станоев разбира посред нощ, че трябва да хваща самолета за Истанбул и да прибере няколко статуетки.

„Контрабандиде, (заради неговата роля във „Ф1.618“ – бел. ред.), ако имаш възможност би ли отишъл до Истанбул да вземеш една награда за мен?“, отправил молба Тео Ушев по телефона в 04.00 часа сутринта, директно от Канада.

Актьорът приема, а поредният успех на филма не го учудва.

„Седни да чуеш каква е другата награда“, продължава режисьорът в среднощния телефонен разговор: „Другата награда е за актьор, най-добър и това си ти. Ти си!“

„Как ще съм аз? Та, моята роля е второстепенна“, не може да повярва комикът. Той описва емоцията, която е изпитал като

златен шамар на съдбата.

„Такъв тип малки роли стават забележими, ако режисорът, операторът, сценографи, гримьори – всички замесени, така са създали света около актьора и са направили, така че ролята да бъде ярка“, добавя Ники, който не вярва до последно. Кацайки на летището в Истанбул той се обръща към посрещащия го екип от домакините с думите: „Доста скъпа скрита камера ще бъде“.

Скрита камера няма. Според Ушев, журито на фестивала се влюбило в превъплъщението на Станоев.

„Разбрах, че има широкоскроени хора. Хора, които са авторитети в сферите си, са харесали моя малък принос в титаничния свят  на Теодор Ушев“, споделя още награденият актьор.

Фотокредит: Ники Станоев

Антиутопията на Ушев прибавя към дългия списък с награди още три. За режисура на аниматора, за най-добър актьор на Станоев и допълнителна награда за най-добър актьор за Деян Донков, който изпълнява главна роля във филма.

„Наградите са още по-ценни, заради умопомрачителна селекция от филми – победители и селекционирани в Кан, Венеция, Карлови Вари“, написа в социалната мрежа Ушев, който ще представи „Ф1.618“ и във Франция след броени дни.

[metaslider id=23726]

Тази година на Международния филмов фестивал Дистопия се състезаваха 8 международни късометражни и 7 международни игрални филма.

„План 75“ на режисьора Чие Хаякава получи наградата за „Най-добър филм“.

Кристина Буозите и Бруно Сампер бяха отличени за „Веспера“ в категорията „Най-добър сценарий“.

Леа Алвеш да Силва и Хоана Дарк Фуртадо си поделиха наградата за най-добра актриса с „Dry Ground Burning“.

„Fractal: Money Man“ на режисьора Захид Четинкая получи „Специалната награда на журито“.

Режисьорката Хатидже Ашкън, директор на фестивала, връчи почетната награда на филмовата и театрална актриса Зерин Текиндор.

„Понякога си мисля, че преминаваме през дистопично време. Не, има много неща, които казваме, че не трябва да се случват. Надявам се, че нашите утопии няма да бъдат антиутопии на другите“, заяви Текиндор при получаване на отличието.

Четете още: 

Брой до 7 с … Ники Станоев (ВИДЕО)

Анси в очакване на Теодор Ушев

„Вчера“ дава първата работа на филмовата площадка за Теодор Ушев

Мартина Апостолова: Мечтая изкуството да е най-силното оръжие срещу войната

Тео Ушев отказа наградата си от Московския фестивал: Правете филми, не война!

Актуално

Избрано за вас