Премиера на „Криворазбраната цивилизация“ в Сатиричния театър

Премиера на „Криворазбраната цивилизация“ в Сатиричния театър

Сподели

Един от класическите драматургични текстове в българския театър, създаден още преди Освобождението от Добри Войников – „Криворазбраната цивилизация“ ще

развълнува, засмее и размисли

отново публиката с премиерната адаптация на режисьора Николай Урумов. Спектакълът се поставя на сцената на Сатиричния театър в София „Алеко Константинов“. А датите за следващата среща със зрителите са 11 и 30 март от 19.30. В ролите са артистите: Константин Иконов, Албена Михова, Кирил Ефремов, Мартин Гяуров, Стефания Кочева и др.

След повече от 100 години активен сценичен живот и многобройни прочити от театри в цялата страна, „Криворазбраната цивилизация“

продължава да носи актуалния дух на времето,

като поставя в сърцето на историята си темата за същността на чуждото, европейското – дали е заплаха за традициите и идентичността на нашенското, заплаха ли е или благодат. Добри Войников прави опит, от една страна, да отговаря на обвиненията. От друга да смени гледната точка към проблема, като в същото време текстът е насочен повече срещу „кривото разбиране“, отколкото срещу „цивилизацията“. В сюжета на постановката ясно се подчертава, че най-страшното в криворазбирането е човек да се отрече от себе си, от своите, от родината и онова което тя иска от него.

Ето и какво допълва режисьорът Николай Урумов за своята сценична версия: „Във време, когато България се опитва

да се отърси от оковите и предразсъдъците си

и надига глава, за да погледне навън, към Европа, попивайки наивно ново-лъскавите маниери, мода и обноски, народът ни е заслепен от външния блясък и помпозност. Всичко, което идва от „светливата Европа“ се издига в култ! Това е благодатна почва да се развихрят шарлатани и мошеници, пристигнали от „цивилизования свят“, да заблудят и измамят вечно доверчивото наше население и да отнемат най-ценното му – честта, достойнството, децата и парите му. Не ви ли звучи познато?

„Без асансьор“ – новата пиеса в Малък градски театър зад канала

Актуално

Избрано за вас