„Moonage Daydream“ на Брет Морген – калейдоскоп за Дейвид Боуи

„Moonage Daydream“ на Брет Морген – калейдоскоп за Дейвид Боуи

Сподели

Калейдоскоп за Дейвид Боуи. Въздействащ, главозамайващ и вихрен – това е филмът на Брет Морген за легендата.

Мнозина са се опитвали да разкрият човека, който се крие зад загадъчната фигура на превъплъщаващата се музикална легенда Дейвид Бoуи. Moonage Daydream прави опит да разгадае мистерията. Пресявайки часове архивни кадри, режисьорът Брет Морген („Кърт Кобейн: Монтажът на Хек„, „Джейн„) сглобява фрагменти от живота му чрез визуален колаж, предлагайки:

поглъщащопътешествие презвъзвишени, калейдоскопични образи, лични архивни кадри, невиждани изпълнения„, разказани от собствените думи на Боуи.

Moonage Daydream не дава явен отговор на конкретни въпроси около биографията на твореца, а събира всички елементи около това кой е бил Боуи, като капсулира духа му като интерактивно рентгеново сканиране на мозъка му, представено на голям екран, в което като ключови влияния са посочени всичкиот брат му Тери Бърнс до магьосника Алистър Кроули и философа Фридрих Ницше.

Ето какво научихме ние от Moonage Daydream:

Дейвид Боуи наистина е изпреварил времето си

Един от вдъхновяващите моменти във филма показва позицията му за ролите на половете. В интервю от 1973 г. с телевизионния водещ Ръсел Харти, преобразеният в Зиги Стардъст – тогавашният му сценичен образ, Боуи е подигравателно запитан за модния му избор. „А какво ще кажете за обувките, това дамски ли са, мъжки ли са, или бисексуални?“ – пита водещият. В отговор Боуи се засмива безгрижно: Това са обувни обувки, глупчо!“ В други кадри фенове, присъствали на ранните концерти, разказват за спокойното си отношение към носенето на грим, и всичко това благодарение на Боуи.

Филмът е като двучасов терапевтичен сеанс със самия Боуи

Moonage Daydream на Брет Морген е изпълнен с жизнеутвърждаващи цитати, които действат терапевтично. Всички хора, без значение кои са, биха искали да ценят живота повече„, споделя Боуи в свое интервю. „Важно е какво правиш в живота, а не колко време имаш или какво ти се иска да си направил.“ В друго интервю той дава съвети на творците и казва познатия, но затрогващ цитат: „Винаги навлизайте малко понавътре във водата, отколкото смятате, че сте способни да бъдете. Отидете малко подалеч от комфортната дълбочина. И когато вече усещате, че краката ви не докосват дъното, значи сте на точното място, за да направите нещо вълнуващо.“

След подобни изказвания, един от интервюиращите иронично прави извод, намирайки Боуи, за „всъщност доста оптимистичен човек“, а той спокойно отговаря: „Разбира се, винаги съм се прекланял пред живота.“

Филмът разказва историята, без да я разказва наистина. Внимание: това не е биографичен филм!

Ако очаквате да видите филми в духа на  „Бохемска рапсодия“ или „Рокетмен“, ще останете разочаровани, тъй като „Moonage Daydream“ е далеч от праволинейната, конвенционална форма на биографичния филм, съсредоточаващ се върху факти от живота на една звезда. Филмът прилича на произведение на изкуството и сам по себе си изразява Боуи като артист. Вместо да се опира на линейна времева рамка на неговия живот, той включва подобно на сън безброй кадри от изпълнения, интервюта, фотосесии на музиканта, както и основните му източници на вдъхновение, представени под формата на халюционен монтаж от откъси от сцени от филми като „Носферату“, „Страстите на Жана д’Арк“, „Метрополис“ и дори „Мики Маус“.

Пригответе се да попаднете в психеделична заешка дупка на визуален, спиращ дъха хаос

Флоресцентни светлини, динамичен монтаж, текстури, колажи; Moonage Daydream е зашеметяващ, калейдоскопичен вихър, преливащ във всички цветове на космоса. Визуално е зашеметяващ; от искрящия блясък на по-ранната мода на Боуи до вихрените нюанси, които се преливат в блестящите изображения, които разделят екрана на три. Без значение дали харесвате Боуи като артист, филмът  без съмнение е изумителен дори само от естетическа гледна точка.

Боуи е бил и брилянтен художник

Друго нещо, което може би е останало в перферията за масовата публика, са способностите на Боуи като художник. Филмът хвърля светлина върху дълбокото му чувство за уязвимост и постоянната несигурност, които е изпитвал по отношение на кариерата си на художник, и как никога не се е чувствал достатъчно сигурен, за да позволи на галериите да изложат творбите му или да покажат картините му пред по-широка публика. Moonage Daydream предоставя визуална галерия от най-добрите му творби, които, подобно на самия него, са напълно хипнотизиращи за гледане.

Актуално