Концертната 2023: Най-хубавото тепърва предстои

Концертната 2023: Най-хубавото тепърва предстои

Сподели

Макар да крачим към второто тримесечие на годината и вече да сме пяли с пълно гърло с Брус Дикинсън в НДК, концертната 2023 тепърва предстои.

Да, България не е част от Celebration Tour на Мадона, нито пък гастролът на Depeche Mode из Европа ще стигне до София. Но, да живее георграфията! В рамките на час-два полет може да сме на стадиона пред Роби Уилямс или да слушаме Роджър Уотърс на живо. А защо не презокеанско фиаско за Тейлър Суифт.

Ако все още не сте планирали музикалния си календар за годината на родна земя, artportal.news направи селекция на артистите, които ще ни посетят до края на 2023.

Силен старт на лятото вещае юни месец

Тръпнем в очакване да видим Джони Деп в ролята му на член на супергрупата Hollywood Vampires. На сцената на „Арена Армеец“ на 12 юни ще забиват Алис Купър, Томи Хенриксен и Джо Пери от Aerosmith.

Групата включи София в европейското си турне, веднага след концертите си в Букурещ и Истанбул.

фотокредит: TheHollywoodVampires.com

The Hollywood Vampires се събират през 2015 г. в памет на рок изпълнителите, починали през 70-те. По традиция техният сетлист включва едни от най-големите хитове на легенди като The Who, Led Zeppelin, Дейвид Боуи и Motorhead. Пред феновете си супергрупата ще изпълни и собствен репертоар от последния им студиен албум Rise, който излезе през 2019 г. Бандата има издадени два студийни албума с участието на гост-музиканти от ранга на Пол Маккартни, Слаш и Брайън Джонсън.

България също си има супергрупи, които събират на сцената легендарни музиканти, и за щастие тази година може да слушаме на живо и „Фондацията“, и „Легендите“

След седмица музикалният празник ще е в НДК, където Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански ще представят шеметно шоу с концерта си „10 години около света“. Любо Киров, Момчил Колев, Константин Цеков, Валди Тотев и Наско от Б.Т.Р. са само част от специалните гости.

През лятото „Фондацията“ ще свири във Варна на 19 юли, а на 20 юли е срещата с жителите на Бургас, в Летния театър.

След няколкогодишно отсъствие „Легендите“ също се завръщат с национално турне.

Йордан Караджов от „Сигнал“, Димитър Кърнев от D2, Константин Цеков от ФСБ и Станислав Сланев – Стенли са музиканти от 3 поколения, които заедно преразказват историята на българскатa рок музика от последните 40 години.

Супергрупата ще започне обиколката си от Велико Търново на 14 юни. Следват Пловдив (15 юни),  Стара Загора (16 юни), Варна (18 юни) ,  Шумен (20 юни), Русе (21 юни) и Бургас (16 юли). Гост музиканти са Александър Обретенов (бас) и Васил Вутев (барабани).

Силно българското присъствие на сцената в страната

За феновете на инди рока момчетата от Jeremy? подготвят голям концерт. Макар че все още няма конкретна дата, след като априлското им шоу бе отменено заради парламентарните избори, заявката е в сила. Концертът ще е на открито и ще се случи след като групата издаде третия си албум.

Фронтменът Ерсин Мустафов загатна, че той ще е много различен от всичко, което досега сме чували от Jeremy?. Едно обаче е сигурно музиката ще е истинска и емоционална.

Феноменът „Молец“,

родил се на клубната софийска сцена като подгряваща група на Руши и за няколко месеца докарал цяла София до еуфория, също готви голям концерт. Крис Макаров и Юлиан Славчев, които не просто създават музика, а пишат поезия, издават първия си албум и с него ще обиколят летните театри страната.

Турнето им започва ударно от София на 29 юни и стадион „Юнак“, където капацитет е 5 хиляди души. Веднага след това стягат куфарите със „7 дни“, „Мед“, „Голям“, нечувани тракове и тръгват към Варна на 10 август, Стара Загора на 16 август, Бургас на следващия ден, Пловдив на 18-ти и Русе на 28 август.

Хитмейкърът Любо Киров тръгва на национална обиколка на 2 август в Античен театър в Пловдив. Следват летните театри в Бургас (10 август), Варна (20 август), Стара Загора (23 август), Велико Търново (1 септември) и Русе (8 септември). На 8 и 9 ноември Любо ще влезе с химна „Усеща се сила“ и в НДК.

Любо Киров: Човек трябва да проявява сила и характер в изкуството, за да бъде чут

Влади Ампов-Графа пък е първият артист от съвременното поколение на бг попа, който ще стъпи с мащабна продукция на националния стадион „Васил Левски“ на 30 септември.

Музикантът буквално ще подпали публиката с най-новия си албум „Вековна гора“, който определя като барут. Може да определим това предстоящо музикално пиршество, като събитие, което със сигурност не е за изпускане!

Графа и Димитър Бербатов – братя по кауза

фотокредит: Любо Киров
Още една добра новина на феновете на инди рока у нас

В деня, в който настъпва астрономическото лято, американската инди рок група Interpol ще изнесе първия си концерт в България. Шоуто на създателите на саундтрака към сериали като „Анатомията на Грей“ и „Антураж“ ще е на 21 юни в парк център „Юнак“ в София.

Лятно и фестивално.

Вероятно за много меломани и почитатели на джаз музиката, традиционният A to Jazz фестивал е повод да резервират втория уикенд на юли година по-рано.

На 7, 8 и 9 юли поляните на столичния Южен парк 2 отново ще са

най-цветното и щуро място не само в София, а и в цялата страна.

Хедлайнерите все още са в процес на договаряне. Съдейки по миналогишното преживяване с легендата Джон Маклафлин, четирикратните носители на “Грами” Snarky Puppy и уникалните Roosevelt Collier е ясно, че с всяка година, фестивалът е все по-добър.

От 5 до 12 август всички сме в джаза в Банско

Тази година под полата на Тодорка публиката ще има възможността да слуша и гледа най-новия проект на Mauro Sigura заедно с Alexander Cau, Tancredi Emmi и Gianfranco Fedele – TERRAVETRO.

Arte във Велинград няма да има, нито пък Hills of rock в Пловдив, но за сметка на това Бургас се готви да изплиска морето.

Организаторите на двата фестивала, които през 2023 отпадат, Fest Team ще доведат едни от най-актуалните световни инди рок банди – Franz Ferdinand и Nothing But Thievеs. Те ще участват в BURGAS SUMMER LIVE. Поредицата музикални събития ще се провежда на пристанището в морския град. Палитрата от музикални събития ще допълнят българските момчета, които забиват на световни музикални сцени – Hayes & Y.

Повече за това кипящо от вибрации музикално лято, може да прочетете ТУК.

фотокредит: @remixshop.official

За почитателите по-тежкия звук,

фестивалът в долината на виното – Мidalidare Rock In The Wine Valley,

ще се проведе между 30 юни и 2 юли.

Scorpions са първата група, която се включва в третото му издание. Рок бандата за първи път у нас ще изпълни песни от последния си албум Rock Believer и разбира се всички класики, които феновете добре познават.

Рок забавата ще допълнят Epica, а Europe са третият хедлайнер на фестивала. Посрещане на страхотен Джулай обещават Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, които ще се качат на хълма в 5 сутринта на 1 юли. Там те ще изпълнят своите добре познати и станали любими на няколко поколения хитови песни.

Диско фестивалът SPICE Music ще е на 4 и 5 август на пристанище Бургас

За своя пети рожден ден, по желание на меломаните, в морския град ще гостуват пак Snap!, C-Block и Nana. Заедно с тях в програмата са включени още от най-любимите изпълнители на музиката от 90-те до днес. Сред тях са Alexia, Apache Indian, Culture Beat, DJ Quicksilver, S.T.S.B. FKA Fun Factory, Kate Ryan, Lucenzo, N-Trance, Paradisio, U96. Специално завръщане ще направят “Гумени Глави”.

фотокредит: pixabay
Още имена от световната сцена със спирка в България

Ексклузивното забавление, наречено „концерт на сър Том Джоунс“ ще е на 19 юни. Мястото на срещата с невяхващия секссимвол на попа е зала 1 на НДК.

На 82 години, често Том Джоунс е замерян от почитателки в публиката със сутиени

Ара Маликян и дяволската му цигулка отново ще са в Пловдив

Това ще се случи на 3 септември. Концертът, част от световното му турне, посветено на сина му и връщането към въображението на детството, ще се състои на сцената на Античния театър. Само няколко дни по-късно, на същата сцена ще излезе и звездата Майкъл Болтън.

Певецът, който разтапя женските сърца ще свири с групата си на 10 септември. Пред родната публика Болтън ще представи шоуто, озаглавено Spark of Light. Това е и името на новата му песен от първия му студиен албум с изцяло авторска музика от почти 15 години насам.

Виртуозният цигулар Васко Василев, който ще свири на коронацията на крал Чарлз III, тръгва на акустично турне. От 30 май до 13 юни

разказвачът на истории с всяка изсвирена нота ще обиколи 14 града

Припомняме ви интервюто на цигуларя, което даде за artportal.news в началото на март: Васко Василев: Минавам с благодарност през живота

Instagram сензацията Лола Астанова също ще има концерти у нас. На 30 май носителката на награди „Еми“, „Грами“ ще създаде магична атмосфера в Античен театър в Пловдив. На 6 юни тя ще завладее с микс от класика и кавъри на световни хитове и зала 3 на НДК в София.

Аделмо Форначари, по-познат с артистичния си псевдоним Дзукеро, също включи България в световното си турне. Той е планирал да изнесе 34 концерта в 13 държави. Това ще е пета визита на музиканта у нас, като първата е през 2002 г.

Луи Томлинсън от хитовата вече бивша банда One Direction ще направи първия си концерт у нас

на 18 септември в зала “Арена Армеец“. Гостуването му в България е включено в турнето Faith in the Future. С обиколката, с която представя едноименния си нов солов албум, Луи Томлинсън ще мине през 40 града из цяла Европа.

В края на годината Таря Турунен се завръща в България с концерт и заявка за мрачност, но в света на музиката това не винаги означава нещо негативно. На 3 декември в зала 3 на НДК Турунен готви най-пленителния си концерт, на който някога ще присъствате.

„Очаква ни тъмна метъл Коледа, антипод на всички лиготии със звънчета, елхи и подаръци, от които всеки декември рискуваме да хванем диабет. Ледената кралица идва от Север, за да ни завладее с музиката от най-новия си албум Dark Christmas“, казват от „София мюзик ентърпрайсис“.

От всичко до тук изглежда, че

годината върви по цялото нотно петолиние и ще предостави по нещо за всеки вкус.

За жалост, групи като Metallica и Depeche mode, които не само, че обявиха световни турнета, но и нови албуми, подминават България. За истинските фенове остават спомените, които и двете световни групи са създали през годините и на Националния стадион, и на „Локомотив“. Но най-вече възможността за самолетен билет.

фотокредит: @robbiewilliams / Lisbon

Лошото момче на Англия с постоянен адрес в Холивуд – Роби Уилямс, също прескочи страната ни. Затова пък artportal.news отиде при него. Предлагаме да прочетете тези редове за поп принцът, построил империя върху страха от непознати.

Обявеният от Гинес за най-влиятелен музикант на планетата The Weeknd също не включва България в плановете си за тази година. За да представи тазгодишния си албум – Dawn FM, поп артистът избира Испания, Франция, Чехия, Германия и Холандия. Дестинации, постижими за всеки музикален фен от Русе или Велико Търново, или където и да е другаде в страната, в рамките на 2-3 часа.

А докато тръпнете в очакване на вашия концерт или току що сте плъзнали иглата по винила, ви напомняме защо U2 създават саундтрака на стотици хиляди хора по цялото земно кълбо.

U2 и Songs of Surrender, или интимния шепот на 40 години рок революции

Актуално

Избрано за вас