Носителят на „Златна палма“ Шон Бейкър: Мисията ми е да показвам герои с недостатъци

Снимка: Reuters

Носителят на „Златна палма“ Шон Бейкър: Мисията ми е да показвам герои с недостатъци

Снимка: Reuters
Сподели

Американският режисьор Шон Бейкър, спечелил тазгодишната награда „Златна палма“ на кинофестивала в Кан за филма си „Анора“, посвети приза си на „всички секс труженички – бивши, настоящи и бъдещи“.

Отличената продукция разказва историята на млада жена, продаваща тялото си. Бейкър е

първият американски режисьор от 2011 г. насам, спечелил приза

в Кан. Преди 13 години „Златна палма“ грабна Терънс Малик за „Дървото на живота“.

Тазгодишният лауреат на наградата, който е на 53 години, е убеден, че е „важно да се покаже секс работата в съвременния свят… Това е кариера, която трябва да бъде уважавана“.

Шон Бейкър разказва, че се е „запознал със света на филмите за възрастни“, след като през 2012 г. снима „Старлетка“– първият му филм, посветен на порноактьори и секс труженички. „Сприятелих се с тях и осъзнах, че има милиони истории от този свят“, казва той на пресконференция. Те са вдъхновение за Бейкър, който е на мнение, че

филмите му помагат „да се премахне стигмата“,

която винаги е преследвала този начин за изкарване на прехраната.

Режисьорът изтъква, че приема за своя мисия да показва герои с недостатъци, намерили начин да се справят със същите проблеми, пред които се справят всички.

И макар да признава, че има толкова много неразказани сюжети в тази сфера, Бейкър планира да насочи в бъдеще вниманието си и към други теми. Но все пак и следващият му филм включва секс труженичка, както самият той разкри в Кан.

„Анора“ е третият филм на Шон Бейкър,  представен на форума в Южна Франция. През 2017 г. той дебютира в Кан с „Проектът „Флорида“. През 2021 г. е включен в конкурсната програма с „Червената ракета“ – разказ за порнозвезда, която се завръща в родния си град в Тексас.

За американския режисьор е важно „киното да се запази живо“ и смята да работи в тази посока. Бейкър е убеден, че

„бъдещето на киното е там, където започва:

в киносалона“.

Оттам тръгва и страстта на Бейкър към седмото изкуство. Едва на шест години той е силно впечатлен от версията от 1931 г. на „Франкенщайн“. 

Първият си игрален филм „Four Letter Words“ Бейкър прави още като студент в Ню Йорк, припомня БТА. Той обаче се пристрастява към наркотиците, които бързо го повличат към бездната. Успява да преодолее тази своя зависимост и се отдава на киното. След „Старлетка“ от 2012 г., той прави филма „Мандарина“ (2015), заснет с айфони и проследяващ историята на транссексуални проститутки в Лос Анджелис. Премиерата му е на филмовия фестивал „Сънданс“. След това Бейкър режисира  „Проектът „Флорида“ (2017) и „Червената ракета“ (2021).

Тази година спечели приза с „Анора“ в конкуренция с Франсис Форд Копола и Дейвид Кроненбърг, които Шон Бейкър определя като двама от най-големите си вдъхновители.

Актуално

Избрано за вас