Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

Снимка: Плакат изложба Станислав Божанков, Графикарт

Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

Снимка: Плакат изложба Станислав Божанков, Графикарт
Сподели

„Ретро секцио – 30“ е най-новата изложба на графикът Станислав Божанков и е първата самостоятелна изложба на графика. Експозицията със заглавие „Ретро секцио – 30“ е своеобразно търсене на корените на графика. От 7 февруари 2023 г. до 3 март в столичната галерия „Графикарт“ ще може да бъде разгледано графичното изкуство на Божанков.

Това е първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София,

Божанков  досега не е излагал свои творби в града, независимо че е участвал в над 400 изложби в целия цвят. В произведенията, показани в „Ретро секцио – 30“ авторът изследва родовите, личностните и исторически теми.

„Не бих могъл да се впиша в света на изкуството, ако не се обърна към своите балкански корени“

Той самият споделя това наблюдение, до което е стигнл благодарение на студентството му в Краков. „Личното ДНК се проявява чрез разбиране на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките. Дори,  връзките с Византия. Включително и в отпечатъка на неолитната ера по българските земи“, коментират от екипа на галерията.

В изложбата са представени творби от циклите „Градът“, „Илюзия за портрет“, „Sub-staion“. Включени са също някои от най-новите графични картини на Божанков. Заглавието на всеки един цикъл издава целта на автора. Чрез тях той изследва себе си и човека, връзката му с другите и еволюцията.

Снимка: ‘Фрагменти’, Станислав Божанков

Роден през 1966 г. в град Кюстендил, Станислав Божанков се отправя към Полша и завършва графика в Академията за изящни изкуства „Ян Матейко” в Краков, в студиото на проф. Анджей Пийч. Работата му е насочена в областта на живописта, рисунката и графиката.

 

Актуално

Избрано за вас