Кои са най-добрите дестинации за ски в Европа този сезон?

Кои са най-добрите дестинации за ски в Европа този сезон?

Сподели

В този блестящ сезон за зимни спортове, Европа предлага на любителите на ски неповторими преживявания на бели склонове. От изкусителни алпийски пейзажи до завладяващи горски области, ски курортите в континента изпъкват с уникални предложения за всеки вкус.

Докато студените ветрове разиграват свои танци високо над планинските върхове, тези дестинации приковават вниманието с несравнима атмосфера. Вижте кои са най-добрите ски курорти в Европа и започнете своето приключение още през този сезон.

Саас-Фее, Швейцария
Снимка: Didier Marti/Getty

Разположено в подножието на Дом, най-високата планина в Швейцария, селото Саас-Фее, в което няма коли, излъчва автентичен чар с тесните си улички, заобиколени от стари краварници. Благодарение на високопланинските му склонове зимите са надеждно снежни (и слънчеви, с повече от 300 лъча годишно). А ако ви се иска да се поразтъпчете през лятото, ски зоната предлага 12 мили ски по ледниците, които обикновено започват през юли. Истинска дестинация за зимни спортове, тук можете да правите всичко – от катерене по лед и ходене със снегоходки до спускане с шейни по криволичещата писта за бобслей Фиблиз и скандинавски ски по 16 мили обработени класически и скейт ски писти. Задължително трябва да хапнете в Allalin, най-високия въртящ се ресторант в света, разположен на 11 482 фута. Не пропускайте и характерните ньоки със сос гулаш.

Статистика: Има 22 лифта за 62 мили писти. Еднодневен лифт билет от 83 долара.

Шател, Франция
Снимка: Bob Douglas/Getty

Един от 12-те свързани ски курорта, които съставляват огромната ски зона Portes du Soleil (300 писти, 197 лифта), разположена на границата между Франция и Швейцария, Шател е успял да запази автентичния си алпийски стил. Селото е работеща фермерска общност и е разположено около стара каменна църква. Местата за настаняване са предимно дървени вили. Теренът в Шател е идеален за начинаещи и средно напреднали скиори. Експертите могат да намерят по-предизвикателни писти под кабинковия лифт в сектора Линга, който е свързан с кабинков лифт от Шател. Това не е град за партита, въпреки че в английския пъб l’Avalanche може да стане шумно, когато се прожектират големи спортни събития.

Статистика: 41 ски лифта и 45 ски писти. Ски зоната Espace Liberté се простира в Шател, Ла Шапел д’Абонданс, швейцарския курорт Торгон и сектора Корбо на швейцарския курорт Моргинс и разполага с 82 писти и 63 лифта. Цената на еднодневния пропуск за Espace Liberté започва от 45 долара. Цената на еднодневния пропуск за Portes du Soleil започва от 57 долара.

Хемседал, Норвегия
Снимка: Jaakko Heikkilä/Getty

Вторият по големина ски курорт в Норвегия е разположен по средата на пътя между Берген и Осло. Този зимен рай предлага каране на ски на три различни върха, както и възможности за каране извън пистите за авантюристите. Семействата обичат разнообразието от снежни занимания – от кучешки впрягове и снегомобили до скандинавски ски с близо 90 мили обработени писти, които се вият през гори и долини.

Статистика: 20 лифта за 51 писти. Еднодневен лифт билет от 56 долара.

Шамони-Мон Блан, Франция
Снимка: Guillaume Marques/Unsplash

Обширният беккънтри и страховитият терен на Шамони го превръщат в дестинация от списъка на сериозните скиори. Градът, в който се провеждат първите зимни олимпийски игри през 1924 г., е приятелски

настроен към пешеходците и излъчва алпийски чар,

а въпреки екстремната репутация на планината, тук има много писти за начинаещи и средно напреднали. Задължително е да се качите на Aiguille du Midi – най-високият кабинков лифт в Западна Европа, само заради гледката. От върха опитните скиори могат да наемат водач (в Шамони има най-старата и най-голяма организация за водачи в света) и да се спуснат по легендарния Веле Бленч, 12,4-километрово спускане по ледник в сърцето на масива Монблан.

Статистика: Има 67 лифта за 115 писти. Еднодневен лифт билет от 72 долара.

Андермат, Швейцария
Снимка: Cober Schneider/Getty

Когато през 2013 г. египетски милиардер открива петзвездния хотел The Chefi Andermatt, той превръща сравнително непознатата ски зона, сгушена между Цермат и Сейнт Мориц, в международна ски дестинация. Най-голямата ски зона в сърцето на Швейцария има толкова

разнообразен и обширен терен,

че никога не се налага да повтаряте писта. Гемссток е стръмна площадка за свободно каране, докато съседният Нотшчен е осеян с писти за круиз. А ако искате нещо по-спокойно, можете лесно да се свържете с подходящите за семейства писти на Седрун. Когато краката ви се уморят от цялото каране, железницата Матерхорн Готард (също включена в билета) ще ви отведе обратно в Андермат.

Статистика: Средната цена на еднодневния лифт билет е 82 долара; ски регионът Андермат-Седрун-Дисентис включва 33 лифта за 85 маркирани писти.

Заалбах, Австрия
Снимка: Radu Cadar/Getty

Един от четирите курорта, които съставляват Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn – Заалбах е известен със своето старо тиролско село и оживена апрес сцена. Комбинираният супер курорт

предлага по нещо за всеки – от предизвикателни терени,

които са били домакини на Световния тур по фрийрайд, до удобни за семействата улеи. Амбициозните скиори могат да опитат „Предизвикателството“ – 40-километрова верига от писти за спускане, свързани с 32 лифта, която покрива 40 682 вертикални метра. Средно се изминават около седем часа без обедна почивка.

Статистика: Еднодневният лифт билет е от 64 долара. Свързаните курорти разполагат с близо 170 мили писти, свързани със 70 лифта и осеяни с 60 ски хижи и парк за свободен стил.

Мерибел, Франция
Снимка: Sally Crane/Alamy

Централният курорт на Трите долини – най-голямата ски зона в света – Мерибел допълва неповторимото си местоположение с красива архитектура в стил шале, дизайнерски магазини и стилни места за престой. Пистите са предназначени за

средно напреднали скиори,

въпреки че тази година старата писта Балкуетин ще бъде заменена с черната диамантена писта IBEX, известна още като Vertical Experience. Хардкор скиорите могат също така лесно да се свържат с лифта до предизвикателните терени в съседния Вал Торенс. Аперес сцената тук е силна: не забравяйте да посетите заведението Rond Point и танцовото парти в Folie Douce. Винените любители трябва да посетят новооткрития Parâjo, савойски ресторант на планината с изба за 350 бутилки вино.

Статистика: Мерибел разполага с 46 лифта и 76 писти. Еднодневен лифт билет за Мерибел от 47 долара; за над 372-те мили писти в долината Три от 63 долара.

Обергурл-Хохгурл, Австрия
Снимка: kilhan/Getty

Едно от най-сигурните за сняг места в Алпите, сезонът в Обергургл-Хохгургл продължава от ноември до април. Модерните лифтове могат да превозват повече от 43 000 скиори на час, което означава, че рядко ще чакате на опашка за лифтове. Повече от 70 % от пистите са

подходящи за начинаещи и средно напреднали,

което прави тази планина чудесна за напредване. А напредналите скиори ще намерят предизвикателство на пистата за каране на мъгли, която се спуска от Hohe Mut в Обербургл. Нощното каране на ски и шейни, както и зимната детска площадка с дейности като стрелба със снежни топки в мишена правят тази планина любима на цялото семейство.

Статистика: 25 лифта за 75 мили писти. Еднодневен лифт билет от 70 долара.ю

Лех Цюрс, Австрия
Снимка: Getty

Лех Цюрс може и да няма блясъка на райони като Санкт Мориц и Кортина д’Ампецо, но това е част от неговия чар. Зад фасадите на традиционните селски къщи ще откриете

шикозни бутици, художествени галерии

и стилни хотели и вили. Селото с 1600 жители може и да е малко, но може да се похвали с най-голямата гъстота на награждавани ресторанти в света (задължително трябва да посетите Rote Wand Chef’s Table в Rote Wand Gourmet Hotel). Разбира се, привличат и отличните снеговалежи, както и прочутият Бял пръстен – верига от близо 14 мили, която свързва Лех, Цюрс, Цуг и Оберлех. Два нови модерни кабинкови лифта правят пистите още по-достъпни през този сезон.

Статистика: Част от Арлберг, най-голямата свързана ски зона в Австрия. 85 лифта и кабинкови въжени линии осигуряват достъп до повече от 180 мили маркирани писти и над 120 мили писти за бягане. Еднодневният лифт билет е от 80 долара.

Цермат, Швейцария
Снимка: Getty

Цермат, заобиколен от най-високите върхове на Алпите, разполага с 223 мили писти в четири огромни ски зони – някои от тях са на над 10 000 фута надморска височина, така че тук снегът се задържа и след края на зимния сезон. Това очарователно алпийско селце се намира в подножието на Матерхорн, най-известната планина в Швейцария, и има

много съвременни елементи,

като най-модерната лифтова система и шикозните развлечения за апрески. Конските шейни са предпочитан избор за транспорт в селото без автомобили. По пистите не забравяйте да спрете за бургер в Chez Vrony  и чаша мехурчета в малкия бар за шампанско в края на пистата Sunnega. Новият Matterhorn Glacier Ride II вече свързва с кабинков лифт целия участък между Цермат и Червиния, като свързва планинската станция Matterhorn Glacier Paradise със станцията в долината Testa Grigia.

Статистика: Еднодневна лифт карта от 87 долара. Има 55 лифта за 147 писти.

Сейнт Мориц, Швейцария
Снимка: Stefano Politi Markovina/Alamy

Най-старият зимен курорт в света е толкова елегантен и ексклузивен, колкото е възможно. Сякаш Сейнт Мориц вече не е достатъчно благословен на близо 6000 метра надморска височина, слънцето грее 322 дни в годината, съчетавайки се със сухия въздух за това, което е известно като „климат на шампанско“. Но хотелите и ресторантите от световна класа,

шикозното пазаруване и отличното каране на ски

по пистите и извън тях привличат както знаменитости, така и кралски особи. Емблематичният алпийски град е също толкова известен с уникалните си събития на замръзналото езеро Сейнт Мориц: Световната купа по снежно поло Сейнт Мориц, конните надбягвания White Turf и автомобилното шоу ICE. Не забравяйте да направите резервация в Amaru. Признатият британски художник Люк Едуард Хол и шеф-готвачът Клаудия Канеса обединяват творчески сили, за да придадат еклектичен вид на този перуански ресторант, който отваря врати тази зима в хотел Kulm.

Статистика: Еднодневните лифт карти варират от 45 до 100 долара; има 58 лифта за 88 писти.

Актуално