Кратка история на Мечо Пух в деня на неговия празник

Снимка: Disney

Кратка история на Мечо Пух в деня на неговия празник

Снимка: Disney
Сподели

На 18 януари се отбелязва Националният ден на Мечо Пух, така че нека накратко си припомним историята на емблематичния герой.

Всяка година на днешния ден, когато се отбелязва рожденият ден на А. А. Милн, се чества и любимото детско произведение на автора – „Мечо Пух“.

Началото на детския герой е поставено от

черно мече на име Уини,

което живее в лондонския зоопарк по време на Първата световна война. Очевидно мечката е бивш талисман на полка Уинипег на канадската армия, откъдето идва и името, според Нюйоркската обществена библиотека. Синът на Милн – Кристофър Робин, който по „случайност“ носи това име, често посещава животното и кръщава собственото си плюшено мече на истинското – Уини. И, колкото и да е странно, дава името Пух на един лебед.

Милн, Кристофър Робин и Мечо Пух; Снимка: Getty Images

Милн, който е служил на фронтовата линия на Първата световна война,

започва да пише книгите през 1926 г.

Всъщност той учи математика в Кеймбридж, но се насочва към писането още в училище, като създава хумористични статии за списание Punch. Преди успеха на Мечо Пух“, той е драматург и автор на детективски роман. В крайна сметка, въпреки че през 30-те и 40-те години продължава да пише пиеси и романи, той е определян основно като детски писател – факт, от който Милн не е особено доволен.

Оригиналното заглавие на обичания герой се пише с тирета Winnie-the-Pooh. Когато „Дисни“ купува правата върху мечето през 60-те години, тиретата са премахнати.

Снимка: Everett

Мечо Пух не се появява в „Дисни“ директно от Милн. Писателят продава американските и канадските права за мърчандайзинг на героя на продуцента и литературен агент Стивън Шлезингер, който през 1932 г.

пуска плюшена играчка Пух с червена тениска.

Когато през 1961 г. вдовицата на Шлезингер продава правата на героя на „Дисни“, те продължават да използват същия дизайн.

Семейството си позволява значителни волности по отношение на дизайна на играчките. Оригиналните са били подарени на Кристофър Робин между 1920 и 1928 г. Те са били играчки и за семейното куче, което допринася за занемарения им вид в момента. За съжаление,

Ру е изгубен в ябълкова градина

през 30-те години на миналия век. Играчките са изложени в Детския център на Нюйоркската обществена библиотека в Манхатън. През 2015 г. те са подложени на цялостна реставрация в Ателието за консервация на текстил за ремонт на кръпките и плюша, съобщава Forbes.

Пух участва в безброй късометражни и пълнометражни анимационни филми както преди, така и след като е собственост на „Дисни“. Ако отличителният глас на Пух в ранните късометражни анимации ви звучи познато, има защо. Стърлинг Холоуей, гласът на героя в игралните филми на „Дисни“ до 1977 г., озвучава също така котаракът в „Алиса в страната на чудесата“ и Sleepy в „Снежанка и седемте джуджета“.

Оригиналните играчки; Снимка: New York Public Library

От литературна гледна точка книгите за Пух са преведени на 29 езика, а латинският превод от 1958 г. Winnie Ille Pu прекарва повече от 20 седмици в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Това е

единствената книга на латински език, която някога е постигала такъв рекорд,

според „Таймс“.

Популярността на Мечо Пух във всякакви сфери остава непроменена. В статия на Forbes от 2004 г. той е вторият най-доходоносен измислен герой, създаван някога. Изместен е единствено от Мики Маус. Не е зле за едно объркано мече…

Актуално