От ембриони до пениси: Анатомичният музей „Хънтър“ отваря врати

От ембриони до пениси: Анатомичният музей „Хънтър“ отваря врати

Сподели

След шестгодишно преустройство, музеят „Хънтър“ (The Hunterian museum) в Кралския колеж на хирурзите в Англия отваря отново врати.

Колекцията на музея, събрана от хирурга-анатом от XVIII в. Джон Хънтър, включва части от тела на хора и животни.

Експозицията обаче ще бъде лишена от известния скелет на „ирландския гигант“.

Необикновената колекция, натрупана от хирурга-анатом Джон Хънтър, включва човешки органи, тела и части от тела на различни същества – от пчели до слонове.

Човешки ембриони се съхраняват във внимателно етикетирани стъклени буркани. Екземплярите са от деветседмична бременност до пълен термин. Има буркани с мариновани пениси и женски репродуктивни органи.

Много от нечовешките екземпляри в прочутата колекция на Хънтър са събрани по целия свят. Хирургът-анатом е имал контакти във военните среди, сред така наречените „изследователи“ и умеел да ги използва, добавя британският The Guardian.

От музея признават, че

екземплярите са „събрани преди да бъдат установени съвременните стандарти за съгласие“.
Архивен кадър от експозицията „Transplant and Life“ от май 2017 г.

„Ние признаваме дълга към тези хора“, гласи интрото в уебсайта на музея, който отваря след 6 години отново във вторник, 16 май.

През есента се очаква Кралският колеж на хирурзите да стартира изследователска програма „за проучване на въпроси, свързани с излагането на човешки останки и придобиването на образци по време на британската колониална експанзия“.

Скелетът на „ирландския гигант“.

Джон Хънтър и брат му Уилям са пионери в науката за дисекциите. Те правят важни открития за човешката анатомия, обучават ученици чрез практически упражнения и наемат художници, които да записват работата им. Снабдяването им с трупове става благодарение на близките им отношения с гробарите, известни като „възкресенци“. Братята Хънтър плащали високи цени за пресни тела.

Скелетът на Чарлз Бърн – Ирландския гигант, който е най-известният анатомичен образец в колекцията на Хънтър, е изваден от новата експозиция.

Според сведенията след смъртта на Бърн през 1783 г., Хънтър е платил на приятелите му 500 лири, за да предадат тялото му, въпреки желанието му да бъде погребан в морето.

В изявление от началото на тази година попечителският съвет на музея „Хънтър“ заяви, че през XVIII и XIX в. екземпляри са били придобивани „по начини, които днес не бихме сметнали за етични“.

Скелетът на Бърн няма да бъде изложен в новия музей, но ще бъде „запазен, тъй като е неразделна част“ от колекцията.

Джон Хънтър (1728–1793)

Колекцията на Хънтър е откупена от правителството през 1799 г., но 75% от нея е изгубена, когато сградата е бомбардирана през Втората световна война.

Повече от 2000 от общо 3500 оцелели експоната ще бъдат изложени.

„Музеят „Хънтър“ е място, където се е създавала история, както добра, така и лоша. Мястото, на което са дадени имената на динозаврите. Където Чарлз Дарвин е идвал за съвет относно вкаменелостите, които е открил. Място, където пионерът на изчислителната техника Чарлз Бабидж е изпратил мозъка си, за да бъде изложен.

Това е и мястото, където някои от участниците в западния „колониален проект“ са развили зловещи и ужасни идеи за расовата теория. Историята му го прави уникално място за размисъл върху това какво е да си човек“, заявяват от институцията.

Актуално

Избрано за вас